9 namirnica koje će vam popraviti raspoloženje

Ukoliko ste danas ustale na levu nogu, evo načina da popravite svoje raspoloženje i to odmah…

Namirnice koje unosimo mogu imati veliki uticaj na našu energiju. U mozgu se događaju složeni hemijski procesi koji na nedostatak neke supstance reaguju neraspoloženjem. Ovih devet namirnica poboljšavaju vaše raspoloženje i čine vas zdravim.

Svima je poznato da se osećamo bolje kada posegnemo za čokoladom. Čokolada će poboljšati vašu energiju ali će vam i poboljšati protok krvi, fokus i jasnoću. Savetuje se da vaš odabir bude crna čokolada. Iako je mlečna ukusnija, ona se uglavnom svede na mleko i šećer. Kvalitetna crna čokolada ima veću koncentraciju akrtivnih sastojaka.

Osnovna supstanca u našem mozgu koja čini da se osećamo dobro nalazi se u špargli. Ovu supstancu u velikoj meri sadrži i meso ćurke. Mala preporuka je da ne mešate šparglu i čokoladu jer postoje velike šanse da postanete hiperaktivni .

One će vam definitivno popraviti dan. Pune su proteina, a nisu masne i kalorične. Posebna pogodnost dagnji je posedovanje vitamina B12 koji hrani ćelije mozga. Školjke su veoma bitne za ishranu jer sadrže izuzetno zdrave elemente.

Paradajz je bogat antioksidansima koji sprečavaju određena moždana zapaljenja i depresiju, a takođe vrše detoksikaciju organizama. U ovoj vrsti malog paradajza sadržano je više antioksidansa nego u standardnom paradajzu. Zanimljivo je da maslinovo ulje pomaže u procesu apsorpcije istog tako da ove dve namirnice treba koristiti zajedno.

Blitva je izuzetno bogata magneziumom i hranljivim materijama, što znači da je ozbiljan regulator raspoloženja. Kao i kod soje i spanaća, ova doza magnezijuma može osvežiti vaša osećanja i pomoći vam u borbi protiv depresije.

Veoma je bitno da poreklo mesa bude od životinje koja je prirodno i zdravo hranjena, odnosno koja je pasla dosta trave u prirodi. Trava ne sadrži masti, a zato sadrži hranljive omega3 masne kiseline. Ove supstance smanjuju hormone stresa i može imati pozitivan efekat kada dođe do topljenja masti koje se zadržavaju na stomaku. Ovde bitnu ulogu igra i gvožđe koje popravlja raspoloženje i memoriju.

Jogurt je koktel zdravlja, proteina, kalcijuma koji pomaže varenju. Ukoliko ne unosite dovoljno kalcijuma možete osetiti razdražljivost, nervozu i depresiju. Ako se odlučite na grčki jogurt, dobićete veću porciju proteina. Obratite pažnju na skrivene kalorije, šećer i visokofruktuozni sirup kada je reč o voćnim jogurtima, upozorava Daily Entertainment.

Često ste čuli da šećer i rafinisan šećer nisu ni malo dobri za vas, naročito u količinama u kojim ih unosimo. Med zaista može da ponudi mnogo više nego šećer. On smanjuje upale i depresiju. Med je sama srž energije.

Od nedavno se sve više govori o dobrom holesterolu koji se nalazi u jajima. Ona sadrže mnogo korisnih supstanci kao što su vitamin D, jodid, omega3 masne kiseline, cink i još mnogo toga što će vam popraviti dan.