Kako da pravilno izmerite krvni pritisak?

Ako imate povišen krvni pritisak, sigurno nekada i više puta dnevno kontrolišete kakav je, zbog raznih povoda, bilo da imate glavobolju, mučninu, vrtoglavicu…

Kada merite u kućnim uslovima, uglavnom po uzoru na većinu lekara, merite pritisak samo na jednoj ruci.

Nažalost, malobrojni su oni koji znaju i primenjuju staro medicinsko pravilo da se precizne vrednosti krvnog pritiska dobijaju samo ako se meri na obe ruke.
Koje su prednosti ovakvog merenja i na šta ukazuju moguće razlike pritisaka izmerenih na levoj i desnoj ruci?

– U slučaju kad se kontroliše u kući pomoću samomerača, krvni pritisak se najčešće meri na jednoj ruci, obično levoj i sasvim je dovoljna orijentacija kretanja krvnog pritiska. Merenje, međutim, može da se obavi i na obe ruke ili samo na desnoj ruci. Merenje na obe ruke neophodno je pacijentima koji prvi put dolaze na pregled, jer se na taj način lekar najbolje orijentiše o vrednosti pritiska i procenjuje da li je potrebno merenje ponavljati ili ne. Merenjem na obe ruke, mnogo se preciznije procenjuje da li je krvni pritisak pacijenta u granicama normalnih vrednosti ili iznad njih.

Koja je normalna, dozvoljena razlika između ova dva pritiska?

– Uobičajeno je da je krvni pritisak jednak na levoj i desnoj ruci. Ukoliko je razlika pritisaka izmerenih na obe ruke 5-10 milimetara živinog stuba, to nije neuobičajeno i nije znak nekog poremećaja. Ako se, međutim, merenjem uoči razlika viša od 20 mmHg i ako se ponavlja pri svakom merenju, tada treba posumnjati da postoji neki od poremećaja cirkulacije kroz ruku na kojoj je izmeren niži krvni pritisak.

Koji su uzroci ove razlike?

– Najčešći razlog razlike u pritiscima merenim na obe ruke je suženje krvnog suda arterije ruke ili postojanje jednog vratnog rebra više koje pritiska krvni sud. U oba slučaja prokrvljenost ruke je smanjena, pa je i izmereni krvni pritisak niži. Da bi se ova sumnja potvrdila, neophodno je rendgensko snimanje vratne kičme ili dopler krvnih sudova ruku, a koji pregled bi trebalo da se obavi odlučuje lekar.

Kako se pravilno meri krvni pritisak?

– Da bi se pravilno procenilo kretanje krvnog pritiska, neophodno je korektno merenje, bilo da se obavlja kod kuće ili u lekarskoj ordinaciji.


1. Pacijent kome se meri pritisak trebalo bi, prvo, desetak minuta da bude miran, da se ne pomera i da ne razgovara tokom merenja. Osim toga, trebalo bi da sedi.
2. Manžetna aparata postavlja se na nadlakticu, centimetar ili dva iznad pregiba lakta, a ovo pravilo važi za digitalne samomerače kao i za profesionalne aparate.
3. Važno je i da se merenje ne obavlja više puta uzastopno, već da se između merenja pauzira bar pet minuta. Poželjno je, takođe, a naročito na početku, obaviti tri merenja, pa uzeti srednju vrednost kao najprecizniju.
4. U ordinaciji je uobičajeno da se merenje ponovi na kraju obavljenog pregleda, jer iz iskustva znamo da većina pacijenata na pregled dolazi sa zebnjom i strahom od nalaza, pa se pri drugom merenju obično izmeri niža vrednost pritiska.

Koje aparate je najbolje koristiti?

– Na tržištu postoji veliki izbor digitalnih samomerača krvnog pritiska. Većina pokazuje relane vrednosti koje mnogo ne odstupaju od onih dobijenih prilikom merenja profesionalnim aparatima sa živinim stubom ili manometrom. Ipak, za kućnu upotrebu mnogo su komforniji i podesniji digitalni samomerači, poput ovih:

Auron Aparati za merenje krvnog pritiska se mogu naručiti putem interneta: http://www.springwell.rs/kategorija/auron/

Proizvod se može kupiti u Lilly drogerijama, Maxmedia i WinWin prodavnicama

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)

Ali, bez obzira na to koja vrsta aparata se koristi, da bi se dobila realna vrednost pritiska, neophodno je da ispoštuje procedura merenja navedena u uputsvu. Osim toga, poželjno je da se pre kupovine aparata, pacijent posavetuje sa lekarom i da kupljeni aparat donese na pregled da bi se obučio kako pravilno da postavi manžetnu, kao i da proveri ispravnost aparata.

Preporučuje se da se kupi aparat čija se manžetna postavlja na nadlakticu, jer su u tom slučaju greške pri merenju manje. Manžetna samomerača, takođe, mora da bude dovoljno duga da obuhvati nadlakticu. Pacijentima koji sami mere pritisak ne preporučujem aparate koji se postavljaju na prst šake, jer su krajnje nepouzdani.

Kada je neophodno da se visok pritisak leči?

– Dijagnozu povišenog krvnog pritiska daje lekar internista ili kardiolog i on jedini može da leči ovu bolest na pravi način. Da bi se postavila dijagnoza, potrebno je da se u više navrata izmeri krvni pritisak viši od 140/90 mmHg. U nekim slučajevima, pre započinjanja lečenja, potrebno je da pacijent 24 časa nosi i holter krvnog pritiska.

Ovaj aparat, takođe, može da se postavi i tokom lečenja, posebno u slučajevima kada je izostao efekat izabranih lekova ili ako vrednosti krvnog pritiska stalno varira. Za lečenje hipertenzije postoji mnogo lekova, a izbor najboljeg bi trebalo prepustiti lekaru koji kasnije periodično kontroliše pacijenta.

Kako se hipertenzija najefikasnije leči?

– Za lečenje hipertenzije postoji mnogo lekova, a izbor najboljeg bi trebalo prepustiti lekaru koji kasnije periodično kontroliše pacijenta. Dobra regulacija krvnog pritiska podrazumeva postizanje normalnih vrednosti, dakle ispod 140/90 mmHg, bez obzira na godine pacijenta.

Oboleli koji imaju povišen krvni pritisak lekove moraju da uzimaju redovno, u određeno vreme i da posle normalizacije pritiska ne prekidaju terapiju. Neophodno je, takođe, da smanje uzimanje soli i masnoća.

ČUVA ORGANIZAM

Regulisanje krvnog pritiska sačuvaće organizam od oštećenja srca, krvne sudove i organe poput bubrega, mozga i očiju. Lečenje bi trebalo da počne na vreme, pre nego što dođe do oštećenja drugih organa, što je posebno značajno za obolele koji imaju još neko pridruženo oboljenje.

Osim toga, pacijenti sa povišenim pritiskom trebalo bi periodično da odlaze na kontrolne preglede.