7 namirnica za zdravu prostatu

Skoro 50% muškaraca starijih od 50 godina ima  ili benignu hiperplaziju prostate. U dobi od 80 godina, gotovo 90% muškaraca živi sa ovom bolešću.

Dobra vest je da hrana bogata određenim vitaminima i mineralima održava zdravlje prostate smanjujući rizik od benigne hiperplazije prostate (BPH). S druge strane, prekomerna težina je još jedan ozbiljan faktor rizika koji uzrokuje ovu bolest. Zbog toga je presudno da vaš izbor hrane bude zdrav i bogat hranljivim sastojcima i vlaknima, jer ćete istovremeno održavati zdravu težinu i smanjiti rizik od BPH na minimum.

Pored obilja povrća i voća, obavezno na jelovnik uvrstite i ovih 7 namirnica:

Susam

Susam je bogat cinkom, mineralom koji je neophodan za zdravlje prostate, tvrde studije. Muškarci koji pate od benigne hiperplazije prostate (BPH) – nekanceroznog povećanja prostate ili karcinoma, imaju nizak nivo cinka u telu, često 75% manje od pacijenata sa zdravom prostatom. Pored dodataka ishrani i susama, na raspolaganju su vam izvori poput badema, semena bundeve i nekih vrsta pasulja.

Losos

Gojaznost povećava rizik od uvećanja prostate, prema Klinici Maio. Jedna studija tvrdi da je značajan povećan unos omega-3 masnih kiselina i vežbanje kako bi muškarci kontrolisali masu. Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje će vas istovremeno zaštititi od kardiovaskularnih bolesti, raka, reumatoidnog artritisa, upala i gojaznosti. Ako niste ljubitelj ribe, omega-3 masne kiseline potražite u chia semenkama, orasima, lanenom semenu, ulju repice i u vrlo malim količinama u soji.

Bundeva

Prema klinici Maio, vitamin C igra ključnu ulogu u borbi protiv uvećane prostate. Bundeva je najbogatija vitaminom C: 150 grama bundeve sadrži gotovo 100% dnevne potrebe za vitaminom. Ostali bogati izvori vitamina koje bi trebalo uključiti u ishranu su brokoli, kelj i karfiol.

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, karotenoidom koji im daje onu neodoljivu crvenu boju. Likopen smanjuje rizik od razvoja karcinoma prostate, ali koristi i onima koji pate od uvećane prostate. Jedna studija tvrdi da likopen zapravo usporava napredovanje bolesti, a takođe smanjuje specifični antigen prostate povezan sa bolešću koja ga napada. Ključno je kombinovati likopen sa hranom bogatom mastima kao što su avokado, orasi, puter kako bi se podstakla apsorpcija. Lubenica, kajsija, crveni grejpfrut, papaja jednako su dobri izvori likopena.

Povrće

Povrće smanjuje rizik od nekanceroznog povećanja prostate. Zeleno lisnato povrće i tamno zeleno povrće su posebno važni jer sadrže antioksidante. Ljudi koji redovno jedu crni i beli luk takođe imaju manji rizik od obolevanja. Crni i beli luk su glavni junaci narodne medicine koji se bore protiv infekcija poboljšavajući imunitet.

Tofu

Starija studija sugerisala je da su izoflavoni u soji smanjili rast prostate u slučajevima kada je čoveku dijagnostikovana benigna hiperplazija, a nedavna studija pokazuje da smanjuje i rast ćelija karcinoma u prostati. Treće istraživanje pokazalo je da izoflavoni soje ublažavaju simptome donjeg urinarnog trakta zbog benigne hiperplazije prostate.