7 grešaka koje uništavaju vaše zube

Redovno održavate higijenu zuba i mislite da je to sve što vam je potrebno za lep osmeh? Pojedine stvari koje nesvesno radimo i te kako mogu da oštete zube.

Pregrubo četkanje

Ako previše grubo četkate svoje zube možete oštetiti gleđ, što uzrokuje osetljivost zuba i desni. Kupite četkicu s mekanim vlaknima i četkajte ih lagano i nežno.

Kisela hrana

Kisela hrana i pića takođe mogu oštetiti zubnu gleđ. Gazirana pića, limun, sok od pomorandže… ako ih konzumirate u velikim količinama utičete na kvalitet svojih zuba. Ako pak ne možete da odolite kiselim napicima i hrani, prilikom konzumiranja, njihovu kiselost neutralizujte vodom ili sirom.

Izbeljivanje

Normalno je da želite lepe i bele zube. S godinama zubi postaju tamniji, ali nemojte preterivati sa izbeljivanjem jer to može naškoditi vašim zubima. Imajte na umu da zubi nisu prirodno beli već su boje slonovače. U svakom slučaju se pre izbeljivanja informišite i konsultujte sa stomatologom.

Konzumiranje vruće pice uz hladno piće

Kad zagrizete vruću picu, zubna gleđ se širi. Ako nakon toga pijete hladno piće bez slamčice, možete uzrokovati pukotine na gleđi. Vruću picu radije jedite viljuškom i uz tople zalogaje izbegavajte hladna pića.

Pogrešna pasta za zube

Izaberite pastu za zube koja nije previše abrazivna. RDA (relative dentin abrasion) iznad 100 se smatra abrazivnim, iznad 150 vrlo abrazivnim, a iznad 200 se ne preporučuje. Birajte paste za zube koje sadrže fluor. Mineral ne može da oporavi gleđ, ali igra veliku ulogu u jačanju zuba.

Zubi kao alat

Ma koliko to zvučalo suludo, mnogi ljudi svoje zube koriste kao alat. Zubi služe za žvakanje hrane i lep osmeh, a ne za otvaranje bombona, flaše piva i slično. Takve radnje, osim što ih uništavanju, mogu izazvati i lom zuba.

Nedovoljno čišćenje zuba

Zube je neophodno četkati po tri minuta dva puta dnevno. Ako to ne radite povećavate izglede da dobijete karijes, koji, ako se ne leči može uzrokovati ozbiljne probleme. Osim četkice, potrebno je koristiti i zubni konac.