6 vežbi koje smanjuju bol u kolenu

Pri svakom koraku ovaj zglob amortizuje otprilike trostruku telesnu težinu, pa već posle 30. godine hrskavica postepeno počinje da se troši…

Koleno je zglob koji podnosi veliko opterećenje svakog dana, i zbog toga se vremenom troši. Bolovi u zglobovima često upozoravaju na početak artroze (gonartroze), a to je trošenje hrskavice kolena. Pri svakom koraku koleno amortizuje otprilike trostruku telesnu težinu, pa već posle 30. godine života hrskavica postepeno počinje da se troši. Elastično tkivo koje poput amortizera i kliznog ležaja štiti kosti počinje da nestaje.

Od bolova u kolenima najčešće pate sportisti, zatim gojazne osobe čija kolena moraju da podnose veliku težinu, ali i oni koji se nepravilno hrane i u telo ne unose dovoljno minerala i kalcijuma tako da im koštano tkivo zbog toga slabi. Srećom, to može da se spreči, ili barem odloži, vežbanjem, ali i svakodnevnim kretanjem.

1. Lezite na leđa sa jednom savijenom nogom. Drugu nogu potpuno ispruženu u kolenu podignite oko 20 cm iznad podloge. Zadržite položaj oko pet sekundi. Vratite se u početni položaj i opustite se. Vežbu ponoviti sa drugom nogom.

2. Lezite na leđa sa jednom savijenom nogom. Ispod bolnog kolena stavite sunđerasti jastučić. Podižite stopalo i kolenom gurajte jastučić prema podlozi. Zadržite položaj oko pet sekundi. Vratite se u početni položaj i opustite se.

3. Sedite uspravno na stolicu oslanjajući se na ruke. Jednu nogu podignite u vodoravan položaj i potpuno ispružite u kolenu. Zadržite položaj oko pet sekundi. Vratite se u početni položaj i opustite se. Vežbu ponoviti sa drugom nogom.

4. Lezite na stomak sa jastukom ispod karlice. Savijte jedno koleno i odignite ga od podloge. Zadržite položaj oko pet sekundi. Vratite se u početni položaj i opustite se. Vežbu ponovite sa drugom nogom.

5. Lezite i savijte noge u kolenima. Pritisnite slabinski deo kičme uz podlogu i tu napetost zadržite tokom cele vežbe. Bolnom nogom počnite polako da vozite bicikl, sve dok u natkolenici ne osetite jaču napetost. Možete povećati intenzitet vežbe tako da bicikl vozite unazad. Kičma mora da ostane čvrsto uz pod. Vežba traje oko jednog minuta.

6. Koleno povucite prema stomaku i uhvatite ga obema rukama u pregibu kolena. Polako ispružite koleno sve dok ne osetite jaču napetost. Ostanite u tom položaju najmanje 10 sekundi. Možete da pojačate intenzitet vežbe tako da zdrava noga ostane ispružena na podu, a petu gurate uvis. Kao pomoć možete da koristite maramu ili kaiš. Vežbu ponovite od tri do četiri puta sa obe strane.