6 saveta za savršeno ravan stomak

Stomačić nam uvek pravi probleme, čak i kad smršamo koji kilogram on je uvek tu da nas podseća. Uz naše savete izravnajte stomak, zauvek.

 

Ravan stomak nije samo posledica vežbanja, kao i za sve ostalo trebalo bi da promenite neke navike da bi stomak bio ravan. Napravite naših 6 koraka koji vode pravo do ravnog stomaka i još bolje, zdravijeg načina života.

1. Jedite šest manjih obroka dnevno

Ovo je poprilično čest savet kad je u pitanju zdrava ishrana i skidanje masnih naslaga sa tela. Tajna leži u ubrzavanju metabolizma. Ako jedete dva-tri veća obroka znači da ostavljate puno vremena među obrocima, vaše telo će pomisliti da se izgladnjujete pa će čuvati masti i kalorije. Stručnjaci preporučuju obilan doručak najviše pola sata po buđenju. I, nezaobilazna voda. Pijte puno vode, između obroka.

2. Proteinski obroci

Ograničite unose jednostavnih ugljikohidrata (testenina, beli hleb) na najmanje moguće i umesto toga fokusirajte se na proteinske obroke, ćuretinu, jaja, ribu…

3. Kardio vežbe

Najmanje tri puta sedmično po 30 minuta radite kardio vežbe (trčanje, biciklizam, plivanje). Možete i kombinovati 30 sekundi sprinta, pa 30 sekundi lagane šetnje i tako pola sata.

4. Vežbe za jačanje mišića

Ključna stvar za ubrzanje metabolizma jeste povećanje mišićne mase. Posavetujte se sa profesionalnim trenerom da vam odredi najbolje vežbe za jačanje i povećanje mišićne mase. Ove vežbe radite najmanje dva puta sedmično. Ove vežbe uključuju čučnjeve, trbušnjake, sklekove, vežbe utezima, a možete koristiti i pilates loptu.

5. Naspavajte se

Istraživanja su pokazala da manjak sna utiče na povećanje apetita, a vaš režim ishrane i vežbanja će sigurno ispaštati ukoliko ste iscrpljeni u toku dana. Ljudi koji nemaju dovoljno sna unose više brze hrane, šećera i kalorija, pokazala su istraživanja.

6. Stavite stres pod kontrolu

Vaša figura, posebno predeo oko stomaka uveliko pati ako ste pod stresom. Hormon stresa, kortizol ukoliko se ne drži na određenom nivou, skladišti masne naslage na stomaku i opušta mišićnu masu, smanjujući brzinu metabolizma. Pronađite male načine koji će vas opuštati u toku dana, pa će i stomačić biti ravniji.