6 namirnica za večnu mladost

Hrana koju unosite u vaš organizam prilično utiče na izgled vase kože. Shodno tome, ne vredi vam ako koristite najskuplje i najbolje kozmetičke preparate, a istovremeno konzumirate namirnice koje su štetne i loše za vas i vaše telo.

Nataša Koret, autorka nekoliko bestseler knjiga o ishrani i zdravoj hrani, i osnivač organizacije Honestly Healthy je za vas selektovala šest namirnica koje su bogate hranljivim vrednostima  i regenerišu, čuvaju i neguju vašu kožu, kosu i nokte.

Borovnice

Ovo voće je moćan antioksidant koji pomaže da vaša koža sporije stari i ima manje bora. Borovnice se nalik malim ratnicima bore protiv slobodnih radikala koji napadaju vašu kožu. 

Savet: Nataša preporučuje da u vašu ishranu obavezno uključite organske borovnice, pošto se u obrađenim borovnicama taloži više pesticida nego u drugim voćkama.

Kokos

Kokos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje su esencijalne kiseline za održavanje vaše kože mekom i podstiču rast kose. Ove “dobre masne kiseline” regenerišu membranu ćelija kože koja štiti kožu od UV zraka i zagađenog vazduha.

Savet: Kokosovo ulje (koje može da se nađe u prodavnicama po pristupačnoj ceni) je možda i najbolja vrsta prirodne kreme. Kreme za lice od kokosovog ulja su sjajne za hidriranu kožu istovremeno balansirajući Ph vrednost.

Avokado

Kao i veliki broj drugih egzotičnih voća, i avokado sadrži visok nivo vitamin E koji je esencijalan vitamin za lepotu. Avokado takođe sadrži vitamin C koji podstiče rad kolagena i kiselina koje su utiču na teksturu kože.

Savet: Ako ne možete da priuštite organski avokado, možete da jedete i obrađen shodno činjenici da se i takav nalazi na listi zdravih namirnica koje štite vašu kožu. Hlađenje može da uspori sazrevanje pa ih sklonite sa sunca dok ne omekšaju.

Chia seme

Chia semenke su esencijalan izvor masnih kiselina. Ovo seme je odlično jer sadrži i celulozu, protein i antikosidantne vrednosti koje mu dodatno daju na značaju pogotovo za sjajan izgled kože i njenu teksturu.

Savet: Chia semenke nemaju nikakve štetne čestice i hemikalije i kupuju se na gramažu ili u pakovanju, a mogu da se kombinuju sa voćem i kokosovim mlekom i tako postanu zdrav i lagan obrok koji čuva vašu lepotu.

Spirulina

Ove moćne alge su bogate hlorofilom koji je snažan hranljiv sastojak koji regeneriše kožu, kosu i nokte. Spirulina je tamno zeleno-plave boje i bogata je takođe gvožđem i vitaminom A, ali i proteinom i detoksikatorima.

Savet: Spirulina prah može da se umoti i da se od njega i nekih voćki napravi ukusan šejk. Vodite računa koliko stavljate jer spirulina ima vrlo jak ukus.

Konopljino seme

Semenke od konoplje sadrže amino kiseline i protein pa ih telo lako apsorbuje. Konopljino seme je takođe bogat kiselinama koje regenerišu telo, zajedno sa grvožđem, B vitaminima i vitaminom E. Svi ovi sastojci pomažu vašoj koži, kosi i noktima da budu zdravi, čvrsti i otporni.

Savet: Konzumirajte ove semenke zajedno sa salatom, pahuljicama, supama i kolačima.