5 tipova glavobolje… Koja je vaša?

Veoma je važno znati koji tip glavobolje vas muči. Ukoliko tačno odredite tip, možete je lečiti ispravno. Prepoznajte svoju glavobolju u nekom od sledećih tipova:

1. Glavobolja zbog napetosti, najčešći je tip glavobolje i manifestuje se kao stalan bol ili pritisak u glavi, posebno u predelu slepoočnica, potiljka i vrata. Nije teška kao migrena, obično ne uzrokuju mučninu ili povraćanje, i retko zaustavljaju naše dnevne aktivnosti.

Lekovi kao što su aspirin, ibuprofen ili acetominofen obično su dovoljni za suzbijanje ovog tipa glavobolje. Stručnjaci smatraju da kontrakcije vrata i temena (kao odgovor na stres), kao i moguće promene na mozgu, uzrokuju ovaj tip glavobolje.

2. Cluster glavobolja, koja pogađa više muškarce nego žene, se javlja u grupama ili ciklusima. Ona se pojavljuje iznenada i karakterišu je jaki bolovi u jednoj strani glave, a često je popraćena i suznim očima i curenjem iz nosa na istoj strani lica.

Ovakvu glavobolju prati osećaj nemira i nelagodnosti, a verovatno ćete i hteti leći u krevet, kao kod slučaja migrene. Uzrok ovakve glavobolje je još uvijek nepoznat, ali se sumnja na genski faktor. Ne postoji trajni lek, ali se njima može smanjiti učestalost i trajanje glavobolje.

3. Sinusna glavobolja: kada sinusi postaju upaljeni, često zbog infekcije, mogu uzrokovati bol u glavi. To obično dolazi sa groznicom i prisustvom gnoja u sinusima. Glavobolja uzrokovana sinusnom infekcijom može se lečiti antibioticima, kao i antihistaminicima  ili dekongestivima.

4. Pogoršana glavobolja

Prekomerna upotreba lekova protiv glavobolje može (kako ironično) dovesti do povećanja glavobolje. Krivac je prekomerno uzimanje lekova kao što su aspirin, acetaminophen (Tylenol) ili ibuprofen ili lekova koje smo dobili na recept.  Jedna teorija kaže da previše lekova može dovesti mozak u pobuđeno stanje, što izaziva više glavobolja. Druga kaže da su povećane glavobolje efekat smanjenja nivoa lekova u krvotok.

5.  Migrena se dijagnosticira prema sledećim kriterijumima:

  • Najmanje pet prethodnih epizoda glavobolje
  • Njihovo trajanje je od 4-72 sata
  • Najmanje dva od ova četiri: jednostrana bol, pulsirajuća bol, umerena do jake boli, i bol koja ometa, otežava ili onemogućava dnevne rutinske aktivnosti.
  • Najmanje jedna od sledećih pojava: mučnina i / ili povraćanje, ili, ako oni nisu prisutni,  osetljivost na svetlo i zvuk