4 stvari koje ne smete da trpite na ginekološkom pregledu

Ni jednoj ženi nije lako da ode na ginekološki pregled, ali tamo ne sme da trpi ovakvo ponašanje doktora.

Ne postoji niti jedna žena koja sva srećna i poletna odlazi kod ginekologa. Svaka će se mesecima psihički pripremati na  taj pregled koji mora da obavi jednom godišnje. Osim što je strašno ponižavajuće otići na pregled, žene strahuju da neće otkriti, ne daj Bože, neku tešku bolest.

Uprkos tome, ginekolozi po nekad znaju biti neprijatni skoro isto kao i sam pregled. Ove stvari ne smete da trpite od ginekologa:

1. Osuđivanje. Sa ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih delova života. Moramo biti iskreni tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže ustanoviti uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u kojem trenutku ne smeju vas osuđivati zbog bilo kojeg detalja iz vašeg seksualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni saveti koji će vam pomoći da bolje razumete najintimniji deo svog tela i očuvate zdravlje.

2. Nametanje ličnih uverenja. Obvezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju vlastitih uverenja govore šta smete ili ne smete raditi. Zapamtite, vaše telo je – vaše.

3. “Pogrdno” komentarisanje vašeg tela. Tačnije, uopšte ne bi trebao komentarisati, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tela koji nije vezan uz vaše zdravlje nije dozvoljen.

4. Pregledanje bez objašnjenja o tome šta rade. Svaka žena zaslužuje da zna sve što njen doktor radi u datom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što udobnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ukoliko su vaši ginekolozi “ćutljivi” i ne govore vam šta rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana uz pregled.