4 namirnice koje smanjuju znojenje

Uprkos redovnoj higijeni i korišćenju mirisnih kozmetičkih proizvoda naše telo se tokom letnjih vrućina preterano znoji.

Iako u borbi protiv neprijatnih mirisa pomoć najčešće tražimo u kozmetičkim preparatima, bolji efekat postići ćete ukoliko promenite životne navike. Jedna od njih je i ishrana. Otkrijte koje namirnice najbolje pomažu u smanjenju znojenja.

1. Hrana bogata vlaknima poput bobičastog voća, orašastih plodova, lisnatog zelenog povrća i celovitih žitarica tokom leta trebalo bi da čine 90 odsto sastava dnevnih obroka.

2. Crveno meso zamenite ribom, losos i sardela sadrže velike količine kalcijuma koji pomaže kod smanjenja znojenja. Isto dejstvo imaju narandža i brokoli.

3. Nim je poznata indijska biljka koja pomaže kod znojenja jer je snažan antioksidans. U šoljicu vruće vode dodajte prstohvat praha nima i promešajte. Ukoliko vam je ukus gorak dodajte malo meda i limuna. Čaj konzumirajte najmanje tri puta dnevno, a najvažnije je da ga ujutro popijete na prazan želudac.

4. Maslinovo ulje koristite kao jedini dodatak salatama i varivima. Ono obiluje antioksidansima i lakše se vari od drugih biljnih ulja. Zato izbegavajte margarin i suncokretovo ulje kod pripreme jela, na visokim tačkama ključanja oni se pretvaraju u štetne sastojke koje telo izbacuje u obliku toksina kroz pore kože.