20 lekcija za vlasnike pasa

Kasnimo na posao, zaboravljamo da platimo račune, ne stižemo da odemo u bioskop… U stalnoj trci sa vremenom može nam se dogoditi da zaboravimo i na one koji su nam zaista važni. Prijatelji nam ponekad zamere kada im se dugo ne javimo, ali pravi prijatelji nam se uvek obraduju i uvek nas sačekaju.

Svima onima koji imaju psa namenjena je sledeća lista esencijalnih činjenica koje nijedan vlasnik ne sme da smetne sa uma. Kada bi to bilo moguće, svaki pas poslao bi vam neku od ovih 20 važnih poruka.

Oni su uvek tu, vole nas najviše i MI smo njihovi večiti heroji. Iz tog “malog” razloga važno je da ovo zapamtite…

1. Nemoj me ignorisati predugo. Ja živim samo 10-15 godina, pa mi je svaki minut bez tebe prava večnost.

2. Uteši me kada sam uplašen! Uvek se bolje osećam kada se postaviš kao moj zaštitnik. Zapamti, ti čuvaš mene, ja čuvam tebe – takav je dogovor.

3. Znam da si zauzet i da stalno jurcaš, ali neće se desiti smak sveta ako na posao jednom zakasniš samo zato što smo se ujutru malo duže mazili.

4. Nemoj se ljutiti na mene kada te “zaskačem”. Ja sam samo srećan i uzbuđen što te vidim! Ne duri se, već mi uzvrati istom merom!

5. Nauči me nešto novo! I ja sam srećan kada ti na licu vidim zadovoljstvo koje iz tebe ispliva svaki put kada ja uradim nešto što ti poželiš! Učenje je dobra vežba za mene, baš kao i trčkaranje po parku!

6. Nemoj biti frustriran što te ponekad ne razumem. Nikada naću savladati taj tvoj komplikovani jezik kojim govoriš, iako se baš trudim… Pa valjda si do sada shvatio da sve što na svetu želim jeste – da ti udovoljim! Kada te obradujem, nagradi me i potvrdi da sam učinio nešto dobro!

7. Ako si nervozan – ili me zagrli kako bih ti pomogao, ili me zaobiđi! Ne volim kada na mene vičeš!

8. Vodi me na nova mesta gde ću upoznati druželjubive ljude i životinje. Možda ću se od njih plašiti na prvi pogled, ali znam da će svako novo biće koje upoznam doneti novo, drugačije iskustvo u moj život. Vremenom ću sticati samopouzdanje i poverenje u druge. Ja zaista volim da stičem prijatelje!

9. Nemoj me odbaciti kada stigne novi član porodice. Jednoga dana voleću ga i štititi kao sada tebe.

10. Nemoj me ostaviti napolju kada je previše toplo ili previše hladno! Moja dlaka jeste debela, ali nije svemoćna!

11. Ne zaboravi na “male stvari” koje me čine zdravim i srećnim! Imaj u vidu da moje šape bole ako su mi nokti jako dugi! Zube ne smem da perem svakoga dana kao ti, ali to ne znači da ne bi trebalo da ih operem baš nijednom, zar ne?

12. Veruj mi. Ja tebi verujem svim srcem.

13. Ponekad umem da zabrljam. Niko nije savršen… Ne ljuti se na mene predugo. Održi mi lekciju, ali nemoj biti strog. To nikada nije zabavno…

14. Zapamti, ti imaš porodicu, prijatelje, kolege, rođake, poznanike… A ja samo tebe!

15. Pričaj sa mnom. Ne razumem reči, ali umem da procenim šta “kaže”tvoj ton i govor tela.

16. Budi ljubazan. I ne samo prema meni! Budi ljubazan prema onima koje voliš, ali i prema onima koje vidiš prvi put. Naročito budi ljubazan prema mojim drugarima koji nemaju dom. Pomazi ih i nahrani baš kao mene!

17. Molim te, nemoj me udariti! Ja imam zube koji mogu slomiti tvoje sitne kosti na rukama, ali to ne zloupotrebljavam, jer te volim. Kada uradim nešto loše, izbroj to 5, udahni duboko a onda mi polako objasni gde sam pogrešio. Pa 21. vek je, nećemo se tući kao varvari!

18. Obrati pažnju ako se ponašam kao da “nisam sav svoj”. Mi psi smo ponosni i ne priznajemo lako kada se ne osećamo dobro. Ako ođednom postanem lenj, nekooperativan i utučen odvedi kod onog našeg veterinara. Tamo me nikada nije sramota da priznam da me nešto boli…

19. Kada ostarim, voli me baš onoliko koliko si me voleo kada sam bio štene. Možda i više! Moje krzno više nije mekano, a ja sam dosadan, spor i trom. Nisam mali, ali moja ljubav nikada nije bila veća!

20. Kreni sa mnom na najteže putovanje. Razumem da je teško, ali me ipak isprati do samog kraja. Večiti mrak nije toliko strašan, kada si ti uz mene. I nikada više tužno nemoj reći “Život je kratak”. Moj možda jeste, ali je tvoj dovoljno dug da ovakvu ljubav ponoviš sa bar još jednim, novim psom.