10 ukusnih obroka koji su štetni za vaše zdravlje

Kako biste unapredili svoje zdravlje, nije dovoljno samo da se zdravo hranite već i da te zdrave namirnice kombinujete na adekvatan način. Neki začuđujući spojevi mogu dovesti do viška kilograma, tromosti, pa čak i problema sa varenjem, usled vitaminskog i nutritivnog disbalansa.

 

Određujući adekvatne zamene, možete održati svoje telo u formi bez odricanja svoje omiljene ukusne hrane. Otkrijte koje kombinacije namirnica da preskočite i šta da jedete da biste bili zdraviji i srećniji – ali ne i gladniji.

1. Beli hleb sa džemom

Kombinacija prezasićena šećerom za početak dana može loše da utiče na vas“, kaže Alison Stauel, konsultantska dijetetičarka udruženja “Gudinig Stars” i dodaje: “Kada započnete dan bez proteina i sa vrlo malo masnoća, postoji šansa da ćete se tokom dana prejedati, s obzirom na to da će vaše telo težiti da nadoknati ovaj nedostatak“.

Zamenite beli hleb onim od celog zrna da biste ishrani dodali vlakna, a umesto džema jedite puter od kikirikija za zdravu količinu masnoća i proteina.

2. Pica sa salamom

Dodavanje suhomesnatih proizvoda na ionako visokokaloričnu picu povećava rizik od bolesti srca. “Ukoliko vam se često dešava da samo ‘ponekad’ jedete ovakav tip hrane, to verovatno znači da inače ne konzumirate dovoljno boljih opcija“, kaže Stauelova.

Radi veće hranljivosti, obogatite picu povrćem umesto mesom i jedite je uz bogatu salatu kako biste manje bili u iskušenju da pojedete još jedno parče.

3. Čips i salsa (ljuti) sos

Da li ste se nekada zapitali zašto je tako teško odvojiti se od grickalica? “Vaša glad za solju verovatno je jača od snage volje da se odvojite od činije sa čipsom, što za rezultat ima unos velikog broja kalorija”, objašnjava Stauelova. Iako je salsa sos niskokaloričan, nedostaje mu “sitost” koju pružaju neke zdravije grickalice.

Najbolje bi bilo čips zameniti sirovim povrćem, u cilju vitaminske i antioksidantne užine.

4. Žitarice sa mlekom

Verovali ili ne, najčešći doručak na svetu mnogima izaziva probleme sa varenjem. “I žitarice i mleko sadrže ugljene hidrate“, kaže Alison Stauel. Brzo svareni ugljeni hidrati uzrokuju promene u visini krvnog pritiska i energetske krize. Hrana koja se sporije vari zahteva od vašeg tela manje rada, a to je svakako bolje rešenje, navodi Stauelova.

Za pomoć varenju, u doručak treba da dodate masnoće i proteine, a to ćete učiniti kombinovanjem žitarica sa nemasnim grčkim jogurtom i šakom oraha.

5. Vino i desert

Razmislite o tome da svoju večernju čašu vina zamenite šoljom kafe ili čaja. Prema nekim stručnjacima, vino treba piti uz večeru, ne posle nje. Alkohol se meša sa šećerom u krvi, povećavajući tako nivo insulina, koji onda šećer iz dezerta pretvara u masne naslage – a to vodi višku kilograma.

Vino bi trebalo piti sa neglikemijskim namirnicima, kakvo je povrće, koje smanjuju nalet alkoholnog šećera.

6. Hamburger i pomfrit

Omiljeno američko jelo možda jeste lako dostupno, ali to ne znači da za sobom ne ostavlja ozbiljne posledice. Kombinacija preterano obrađenih supstanci koje možemo naći u hamburgeru i šećer iz pomfrita vodi ka ubrzanom starenju i poremećaju metabolizma.

Zdravija alternativa: manje masan vegetarijanski hamburger u kombinaciji sa kiselim krastavcima.

7. Čorba od paradajza iz konzerve i pohovani sir

Ova klasična kombinacija nije bezopasna kako se možda čini. Većina čorbi od paradajza iz konzerve ima povišen nivo šećera, zahvaljujući dodatoj fruktozi, a veoma nizak nivo proteina i zajedno sa pohovanim sirom čini izvor ogromne količine natrijuma.

Više vlakana i vitamina sa manje kalorija dobićete odabirom čorbe od paradajza sa niskim nivoom natrijuma i bez dodatih šećera, jedući je uz nemasni sir i hleb od celog zrna.

8. Meso i pire krompir

Omiljeni nedeljni ručak ima i dobre i loše strane. Dok je meso, s jedne strane, odličan izvor proteina, obično ima povišene masnoće i veliki broj kalorija. Nadalje, pire krompir pruža samo nekoliko grama vlakana, a uz dodatu pavlaku ili puter zajedno sa mesom postaje jelo koje imao veoma malo “zdravih”, zasićenih masnoća. Takođe, mala količina vlakana može uzrokovati zatvor.

Za sličan ukus sa više vlakana i manje kalorija, probajte ćureće meso u kombinaciji sa izgnječenim karfiolom.

9. Salata sa nemasnim dresingom

Tačno tako: nemasni dresinzi nisu najidealnije rešenje za začinjavanje salate. Vitamini koji se nalaze u povrću, kao što su vitamini A i K, traže dodatne masnoće kako bi se upili. Takođe, mnogi nemasni dresinzi su prezasićeni šećerom.

Kako biste povrće učinili ukusnijim, uvek odaberite maslinovo ulje.

10. Mafin i sok od pomorandže

Za ovaj popularni doručak karaktersitična je mala hranljivost, uz veoma veliki broj kalorija. Manjak proteina i vlakana, a višak ugljenih hidrata može da izazove povišen krvni pritisak, koji će brzo ponovo pasti, čineći da se osećate umorno.

Kao sličan obrok probajte mafin od celog zrna i šolju nemasnog mleka za veću dozu proteina. Za kraj, pojedite svežu voćku da biste se zasladili.