10 namirnica koje će učiniti da se osećate zadovoljno i sito

Namirnice pune vlakana su ključne kada je u pitanju dobijanje hranljivih materija potrebnih za normalno funkcionisanje organizma.

Vlakna koja se nalaze u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama poznata su po tome da pomažu kod opstipacije. Osim toga, višestruko su dobra za naš organizam. Smanjuju rizik od nastanka dijabetesa i karidovaskularnih oboljenja.

1. Humus

Pasulj je izvor vlakana, a ni lebleblije nisu izuzetak. Dovoljno je samo oko tir kašike ovih namirnica i zadovoljićete potreban unos vlakana u organizam.

2. Ovsena kaša

Ovsena kaša sadrži rastvorljiva vlakna, koja doprinose održavanju normalnog nivoa holesterola.

3. Avokado

Da li ste znali da avocado sadrži visoku dožu monozasićenih masti, al ii veliku količinu vlakana. Jedan avocado ima čak oko 13,5g hranljivih materija.

4. Sočivo

Sočivo je prepuno vlakana i protein. Jedna četvrtina šolje sočiva sadrži oko 3,9 g vlakana i skoro 4,5 g protein.

5. Brokoli i prokelj

Ovo povrće ide u paketu sa hranljivim materijama. Imaju dosta antioksidanta koji su važni u borbi protiv raka, a i povećaće broj vlakana koji unosite u organizam. Jedna šolja kuvanog brokulija ima oko 5,1g vlakana.

6.  Kelj

Zdrav, odličnog ukusa, i prepun antioksidanta i vlakana. Dve šolje sirovog kelja poseduju 4,8g vlakana.

7. Maline

Šolja malina ima čak 8g vlakana al ii vitamina C.

8. Kruška i jabuka

Ukusne, hranljive i  bogate vlaknima. Dovoljna je samo jedna kruška ili jabuka da zadovoljite dnevni unos ovih materija u organizam.

9. Šargarepa

Oličan izvor beta karotena i vlakana. Neka bebi šargarepa bude vaš izbor za užinu.

10. Bademi

Odličan su izvor protein, mast ii vlakna. Jedna četvrtina šolje badema sadrži 4,5g vlakna. Ukoliko obožavate koštunjučavo voće, onda su bademi pravi izbor za vas.