10 grešaka koje pravite dok perete zube

Higijena usne duplje spada u osnove lične higijene. Zube treba da perete minimum 2 puta dnevno – ujutru i uveče i to smo sogiurni da znaju i vrapci na grani. Ipak, koliko god nam pranje zuba delovalo kao svakodnevna navika, postoje greške koje većina nas redovno pravi.

A ove greške mogu itekako negativno uticati na lepotu osmeha.

Pogledajte o čemu se radi i ako se u nekoj prepoznate, vreme je da nešto u ovoj svakodnevnoj rutini promenite.

1. Korišćenje pogrešne četkice

Na tržištu postoje deseci vrsta četkica za zube – od običnih mehaničkih do onih električnih, s različitim veličinama glave i čvrstoćom niti do raznih dužina drške. Nemojte birati četkicu prema boji i dizajnu, već onu koja najbolje odgovara vašim specifičnim dentalnim potrebama. Ako niste sigurni šta je najbolja opcija za vas, potražite savet stomatologa.

2. Prekratko ili preretko četkanje 

Zube bi trebalo da perete minimalno dva puta dnevno, a obavezno pre spavanja. Međutim, ako uživate u slatkoj hrani i pićima, trebali biste četkati i češće od toga. Nečistoće i plak sa zubi skinućete ako zube četkate barem dva do tri minuta.

3. Prečesto ili prejako četkanje zuba

Pranje zuba više od četri puta dnevno moglo bi da iziritira zube i desni, pa pokušavajte da svladate želju za neprestanim četkanjem. Imajte na umu da preagresivno četkanje zubi može uništiti caklinu.

4. Kršenje dvominutnog pravila o pranju

Čak 90 posto odraslih osoba potroši manje od minute za osnovnu higijenu zuba što nije, naglašavaju stomatolozi, dovoljno niti za prodiranje do prvog sloja naslaga. Kako bi si olakšali pridržavanje dvominutnog pravila zamislite usnu šupljinu podeljenu na 4 dela – gore, dole, levo, desno, svakom od njih posvetite 30 sekundi i imajte na umu da vreme teče sporije kad radimo nešto dosadno.

5. Ne obraćamo pažnju na jezik

Ne zaboravite da se na jeziku nakon svakog zalogaja i gutljaja talože naslage čime se stvara podloga za bakterije, a one izazivaju karijes i loš zadah. Stoga prilikom pranja zuba određenu pažnju posvetite jeziku nežnim pokretima četkicom po površini. Bar jednom nedeljno direktno na jezik nanesite tanak sloj paste za zube, ostavite pola minute te isperite usta.

6. Četkicu čuvamo zatvorenu u kutiji

Stavljanje četkice u plastičnu kutiju inače namenjenu za držanje u toaletnoj torbici prilikom odlaska na put najgore je što možete priuštiti svojoj usnoj šupljini i zubima. Naime iako smo mišljenja kako će kutija površinu četkice sačuvati od mikroba događa se upravo suprotno, jer vlažno područje pogoduje razmnožavanju bakterija koje se upravo nakon pranja nalaze kao ostaci od prljavština na četkici.

7. Pogrešno četkate zube 

Stomatolozi savetuju četkanje zuba malim i nežnim kružnim pokretima odgovarajuće četkice. Pola četkice treba biti prislonjeno o zubno tkivo, a druga polovina o meso, te kružnim pokretima preći preko svih zuba jedne čeljusti, pa se potom prebaciti na drugu čeljust – sa spoljašnje i unutrašnje strane.

  • Četkica se postavi paralelno sa nizom zuba i pod uglom od 45 stepeni u odnosu na uzdužnu osovinu zuba, pri čemu jedan deo vlakana treba da bude na desnima a drugi na zubima.
  • Zatim se četkica lagano pomeri 2-3 puta levo-desno da bi vlakna četkice ušla u prostore izmedju zuba i onda povlači na gore u donjoj vilici i na dole u gornjoj vilici.
  • Sa unutrašnje (jezične i nepčane) strane četkica se postavlja uspravno napred i paralelno sa zubnim nizom bočno, a pokreti su isti.
  • Na kraju se peru grizne površine i to kružnim pokretima.

8. Ne ispirete četkicu 

Nakon korišćenja četkicu treba dobro isprati toplom vodom kako bi uklonili sve ostatke zubne paste. Ako je ne isperete dobro, na njenoj površini će početi da se stvaraju bakterije koje ćete preneti u zubnu šupljinu sledeći put kada budete prali zube.

9. Četkica vam se nikad ne osuši do kraja 

Prečesto četkanje ili držanje četkice na vlažnom mestu podstaći će stvaranje bakterija na njenoj površini. Da bi izbegli ovaj problem, prebacite četkicu na suvo mesto, ili kupite još jednu četkicu kako biste naizmenično mogli prati zube sa suvim proizvodom.

10. Retko menjate četkice 

Četkicu trebate menjati svaka dva do tri meseca – savetuju stručnjaci. Čak i ako se vlakna na njenoj glavi nisu “rascvetala”, kupite novi proizvod. Suprotno tome, ako vam se glava četkice “rascveta” nakon samo mesec dana, verovatno preagresivno perete zube.

Nuä Nuä – Pastu za zube možete poručiti online:

https://springwell.rs/proizvodi/nua-nua-toothpaste/

Nuä Nuä – Četkicu za zube možete poručiti online:

https://springwell.rs/proizvodi/nua-nua-cetkica-za-zube/

Nuä Nuä Pasta i Četkica se može kupiti u apotekama Dr.Max i Kršenković, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na telefonski broj: 018 576 120
Svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)