Uverite se šta je bežični internet uradio običnoj salati!

Vrtna salata je brzo rastuća i jestiva biljka za čiji je rast potrebno sunce i mala količina vode. No, očigledno postoji i jedan izuzetak od tog pravila. Grupa od pet devojaka je sprovela eksperiment na naučnoj školi Hjalerup u Severnom Jutlandu (Danska). Seme vrtne salate su stavile u 12 kaca, i podelile u dve grupe.

Eksperiment koji su sprovele pet devojaka u školi za nauku Hjalerup u danskom Nort Jutlandu navelo je naučnike širom sveta da se počnu zabrinuto “češkati po glavi”.

Vrtna salata je brzo rastuća i jestiva biljka za čiji je rast potrebno sunce i mala količina vode. No, očigledno postoji i jedan izuzetak od tog pravila. Seme vrtne salate su stavile u 12 kaca, i podelile u dve grupe.

I jednih i drugih šest kaca bilo je stavljeno u sobe sa istom temperaturom, količinom vode i sunca, ali je razlika u tome što su u jednu prostoriju postavili dva WIFI rutera kakvi se danas, zbog bežičnog Interneta, nalaze svuda oko nas – od stanova, kafića, restorana, hotela… pa nadalje.

Očekivali biste da će salata u obe sobe rasti isto. Ali nije! Vrtna salata u blizini WIFI routera nije htela proklijati, a razlog je nepoznat. Pretpostavlja se da je reč o nekoj vrsti zračenja, ali tek novi eksperimenti trebaju potvrditi otkriće učenica i pojasniti o čemu je zaista reč.