Oslabite i ojačajte imunitet u sauni

Kako najlakše da se oporavite posle napornog radnog dana i da iz sebe izbacite sav nagomilani stres? Evo odgovora: postanite redovni posetilac sauna, kojih danas ima gotovo u svakom fitnes-centru, i uverićete se da ne postoji bolje mesto za opuštanje. Osim toga, preznojavanjem u sauni na prirodan jačate imunitet, oslobađate telo od toksina i viška tečnosti. Samo nekoliko minuta dovoljno je da vam se regeneriše koža, poboljša cirkulacija i ubrza metabolizam, a nakon određenog vremena imaćete mirniji san i veći radni elan.

Ovi razlozi su sasvim dovoljni da saunu posetite do tri puta nedeljno, ali je potrebno da se prethodno upoznate s pravilima kojih treba da se pridržavate pre, posle i tokom boravka u njoj.

 

– Odlazak u saunu naročito je koristan tokom hladnih meseci, kada se slabije krećemo i hranimo kalorično.

 

– Skinite sa sebe sav nakit pre odlaska u saunu i uklonite pirsing, ukoliko ga imate. U sauni metal postaje nepodnošljivo vruć.

 

– Ne idite na znojenje punog želuca! Nemojte ništa jesti barem dva sata pre odlaska u saunu.

 

– Pre ulaska u sunu istuširajte se hladnijom vodom i dobro se obrišite peškirom, jer se suva koža mnogo brže znoji.

 

– Optimalno vreme boravka u sauni je od pet do 20 minuta, s tim što se za prvi put ne preporučuje više od deset minuta jer može izazvati vrtoglavice, iscrpljenost, umor i razdražljivost.

 

– Pri kraju tretmana na peć u sauni sipajte malu količinu vode obogaćenu eteričnim uljima. Tako dolazi do povećanja procenta vlažnosti i intezivnijeg znojenja.

 

– Nakon boravka u sauni telo rashladite mlakim tušem ili plivanjem u bazenu. Preporučuje se da hlađenje traje koliko je trajalo i preznojavanje.

 

– Posle saune treba da pijete što više vode kako biste organizmu nadoknadili izgubljenu tečnost jer znojenjem možete izgubiti i do dva litra vanćelijske tečnosti, što može izazvati visoku dehidrataciju.

 

– Sauna se ne preporučuje trudnicama, osobama sa povećanim ili sniženim krvnim pritiskom, povećanom telesnom temperaturom, infekcijom kože, tuberkulozom, malignim oboljenjima, ali ni starima i maloj deci jer mogu brzo da dehidriraju.