Namirnice koje ne smete da stavljate u frižider

Frižider je univerzalno mesto za čuvanje  kuvane  hrane  ili hrane koja je  spremna  za kuvanje ili samo zimnice. Uvereni smo da je držanje namirnica u frižideru najbolji način  da se očuva njihova svežina.  Međutim, postoje određene namirnice koje nije dobro držati dugo u frižideru:

Krompir  

Krompir  ni u kom obliku  nemojte da držite  u frižideru. Hladnije temperature negativno utiču na  sastav krompira i trajno će promeniti  njegov ukus.   Krompir je najbolje  čuvati u papirnatim kesama na tamnom mestu ili  u špajzu.  Nemojte ga držati u plastičnim kesama  jer  zadržavaju vlagu, koja utiče na brzo propadanje krompira.

Beli luk

Beli  luk je biljka koja zahteva čuvanje na sobnoj  temperaturi i na  svetlosti. Čuvanje u frižideru će uništiti njegovo dejstvo, jer nema svetla  i temperature je niska. Luk držite u originalnoj mrežastoj vreći u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju vazduha, na sobnoj temperaturi. Ali, držite ga dalje od krompira koji ispušta vlagu i izaziva truljenje luka.

Crni luk 

Slično belom  luku, treba ga čuvati u tamnoj prostoriji i  na sobnoj temperaturi. Tako će ostati sveže i tri meseca nakon berbe.

Kafa

Kafu nikada ne držite u frižideru bilo da je samlevena bilo da je u zrnu. Hladnoća  će napraviti  kondenzaciju i ukusi kafe  će biti uništeni. Čuvati na suvom mestu, najbolje u vakuumiranom pakovanju.

Tikvice

Tikvice koje ste kupili ili uzgajali za zimu uvek ih čuvajte  na suvom i tamnom mestu. Frižider nije  izbor za  tikvice, ako budu na  suvom i tamnom mestu  dugo mogu da ostanu sveže i sočne.