Tajna Mednog sirćeta

Najpoznatije vrste sirćeta su, vinski, jabučni i alkoholni. Jabučni je ujedno i najdelotvorniji i sve više prisutan na našoj trpezi, ali i u lečenju kao sredstvo koje podstiče otpornost organizma prema nekim bolestima ( povećana masnoća)

Malo je poznato da se proizvodi i medno sirće, koji po kvalitetu ništa manje ne zaostaje za jabučnim sirćetom. Upotreba ovog sirćeta je skoro nepoznata. Ipak, zbog svog posebnog ukusa zaslužuje pažnju.

KAKO SE PROIZVODI ?

• Rastvor meda i vode pusti se da fermentira.
• Rastvor za fermentaciju priprema se od pet delova vode i jednog dela meda.
• Sve se to dobro izmeša da se dobije jednolicna koncentracija.
• Radi kontrole, može se videti u staklenoj posudi – da li je na dnu talog meda ili je sav otopljen.
• Ta koncentracija je dovoljna za dobijanje kvalitetnog sirceta.

Posto med nema uvek istu specificnu težinu , postoji stara metoda za odredjivanje specificne težine: u vec pripremljen rastvor uronimo sveže jaje : ukoliko ispliva vrhom u debljini kovanog novcica, rastvor je dobar, ali ne sadrži dovoljno minerala za razvoj organizama koji podsticu vrenje, pa ih je potrebno dodati.

Za našu kucnu upotrebu nije ih potrebno dodavati, jer vrenje ( alkoholno) možemo povecati dodavanjem kvasca, a sircetno vrenje se uvek podstice dodavanjem kvasca ili slicno.

Kao i kod cuvanja meda, tako i kod proizvodnje sirceta smeju se upotrebljavati samo staklenke ili drvene posude. Posude se ne zacepljavaju nego pokrivaju gazom. Pripremljene za vrenje posude se ostavljaju na toplom mestu.

U drugoj fazi, da bi ubrzali vrenje, medenu vodu prelijemo preko piljevine – najbolja je ona od cempresa ili bukve. Na taj nacin vršimo aeraciju – prozracivanje – jer je poznato da za normalan razvoj mikroorganizama treba vazduh. Ako tako ne ucinimo, vrenje ce trajati nekoliko meseci !

Sa medom lošijeg kvaliteta ne možemo dobiti dobro sirce, a pravilno pripremljeno medno sirce, bolje je ili jednako po kvalitetu jabucnom sircetu.

Mineralni sastav mednog sirceta je garancija da može kvalitetno poslužiti za ocuvanje zdravlja. U svakom slucaju, oplemenice vaš jelovnik i delovati povoljno na organizam.