Mafini sa brusnicama

Uz šolju mleka ili voćni jogurt, ovo je idealan doručak ili večera za mališane starije od godinu dana.

Potrebno je:                                   

1,5 šolja namenskog pšeničnog brašna

1/2 šolje integračnog raženog brašna

1/2 šolje pšeničnih mekinja

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice soli

1,5 šolje neutralne pavlake (za kuvanje)

1 kašičica ekstrata vanile

2 krupna jajeta

1/2 šolje meda (najbolje livadskog, ali ako ga nemate, može bilo koja vrsta)

1/4 šolje ulja

1 šolja sušenih brusnica

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U zasebnoj činiji izmešajte sve suve sastojke (obe vrste brašna, mekinje, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu). U drugoj posudi umutite jaja sa pavlakom, medom, esktratom vanile i uljem. Mutite dok se ne zapeni. Pažljivo dodajte mešavinu suvih sastojaka u smedu od jaja, pa sve zajedno mutite dok ne dobijete glatku masu. Na krau umešajte brusnice. Kalup za mafine premažite četkicom umočenom u ulje, pa uspite masu u otvore, ali ne do vrha, već do 2/3 kalupa. Pecite mafine 20 minuta. Kada se ohlade, pospite ih (po želji) šećerom u prahu. Od ove količine testa dobićete petnaestak mafina. Umesto brusnica, možete dodati i neko drugo suvo voće poput suve kajsije ili ananasa.