Trikovi da uspešan radni dan

Uspešni ljudi su poznati po tome što veoma dobro znaju da upravljaju vremenom. Ako želite da postignete veliki profesionalni uspeh u svojoj struci, naučite kako da najbolje organizujete svoj dan.

Prva stvar koju treba da imate na umu je definicija pojma vreme. Vreme je relativan pojam koji zavisi od toga kako ga definišete. Vi možete misliti da je sat vremena za pisanje jednog članka previše, dok neko drugi misli da je potrebno najmanje dva sata da se to uradi. Neko misli da je potrebno da se viđa sa partnerom svaki dan, dok neko drugi može na to da gleda kao na gubljenje vremena.

Vreme je, dakle, subjektivan pojam. S obzirom na to, sve što ste pročitali ili čuli o upravljanju vremenom beznačajno je ako vi sami ne verujete da vremenom treba da se upravlja. Ako mislite

da je vaše vreme beznačajno i ako biste, na primer, radije gledali ceo dan televiziju nego radili na ličnom razvitku, ili ako provodite ceo dan spavajući umesto da osmislite šta treba da promenite u vašem životu, ovaj tekst nije za vas. Ali ako mislite da je vaše vreme vredno, dajemo vam pet saveta kako da ga dobro organizujete.

 

1) ISPLANIRAJTE UVEČE DAN KOJI SLEDI

Pre nego što legnete, osigurajte se da ćete sutrašnji dan početi sa nekim ciljem. Zapišite svoje planove za sutrašnji dan u planer. Trebalo bi da isplanirate bar četiri aktivnosti za svaki dan: jedna bi trebalo da bude vezana za posao, druga za neke lične aktivnosti, a dve bi trebalo da budu vezane za rad na ostvarenju vaših snova.

 

2) URAČUNAJTE I OMETAJUĆE FAKTORE

Izbegnite nerviranje tako što ćete da uvrstiti sve u plan. Ako isplanirate da pišete članak od 08:00 do 08:45, a zatim da pišete na blogu od 08:46 do 09:30, nećete dobro proći. Očekujte da neće sve biti baš onako kako ste planirali. Ako budete uračunali i ometajuće faktore, isplaniraćete svoj dan uspešno.

 

3) ZAPOČNITE DAN POSTIZENJEM NEČEG BITNOG

Kada jedete, prvo jedete hranu koju manje volite kako biste kasnije uživali u ostatku obroka, zar ne? Isto važi i za vaš dan. Ako imate da obavite nešto bitno u toku dana, prvo to uradite. Na ovaj način, čak i ako ništa drugo ne uradite, možete reći sebi da ste bar nešto bitno završili.

 

4) KORISTITE APLIKACIJE ZA PRAĆENJE VREMENA

Naravno, povremeno možete da proverite šta se dešava na Fejsbuku ili Tviteru, a sve što treba da uradite jeste da imate plan i da ne dopustite da vas bilo šta odvuče od njega. A ako ipak nešto uspe da vas odvuče od trenutnog cilja, pratite samo koliko dugo se zadržavate na onome što nije u okviru vašeg plana.

 

5) PRIHVATITE ČINJENICU DA NE MOŽE SVE U JEDNOM DANU

Ne možete sve da uradite za jedan dan. Umesto da započnete veliki projekat i završite ga na brzinu u jednom danu, podelite ga na više segmenata tako da možete na njemu ozbiljno da radite dva-tri ili nekoliko dana. Nemojte da se nervirate ako ne stignete da završite sve što ste planirali. Završićete drugi put.