Magično ulje od origana

Origano je visegodisnja biljka koju su koristili jos stari Grci i Egipcani i smatrali je svetom.

Origano se koristi u vidu zacina. Najcesce se koriste list biljke origano i cvetovi.
Kada je rec o ulju, origana ono se dobija presovanjem njegovih listova.
Blagotvorna svojstva oregano ulja su mnogobrojna.

Ono se koristi za jacanje imunog sistema, olaksava disanje, pomaze kod sinusnim zacepljenja a takodje pomaze i kod problema sa probavom. Koristi se i kod upale desni ili kod bolova u grlu.

Origano ulje ubija mnoge vrste bakterija, medju kojima su i poznata Eserihija Koli a takodje ubija i gljivicu Kandidu. On se koristi u stranim zemljama i kao prevencija u suzbijanju gripa a moze delovati i protiv virusa. Origano ulje pomaze i kod bronhitisa.

Sto se tice njegove primene, ono se moze primenjivati na razlicite nacine.

Moze se koristiti kao ulje za masazu u kombinaciji sa drugim uljima, na primer sa kokosovim uljem. Sto se tice spoljne upotrebe moze se koristiti i kod ujeda insekata ili manjih povreda i modrica. U tom slucaju koristi se tako sto se par kapi utrlja na kozu, na mestu gde postoji rana. Vrlo je vazno da znate da treba da izbegavate kontakt sa ocima, zato budite vrlo pazljivi.

Ako ga koristite za unutrasnju upotrebu budite vrlo oprezni prilikom njegovog doziranja.
Doza koju cete uzeti zavisi u koju ga svrhu koristite. Ukoliko ga koristite kao prevenciju protiv gripa, za pocetak je dovoljno da uzimate jednu kap sa casom soka ili vode tri puta dnevno. Kap ulja origana mozete staviti i na kockicu secera i tako staviti u usta. Kasnije mozete povecati dozu i na 2 do 3 kapi.

Ukoliko ga koristite za bronhitis ili upalu sinusa, u pola litre vruce vode mozete staviti 4 kapi i onda udisete tu paru. Znaci koristite ga za inhalaciju. Ni slucajno nemojte da ga sipate direktno u nozdrve.
Znaci preporucena dnevna doza je do 4 kapi tri puta razblazene sa nekom tecnoscu, tri puta dnevno.

Origano ulje preporucuje se i deci, radi sprecavanja gripa i prehlada, kao i za jacanje njihovog imuniteta. Uzima se jedna kap razblazena sa sokom ili mlekom a kod dece mladje od 3 godine, najbolje bi bilo koristiti ga razblazenog sa maslinovim ili suncukretovim uljem i to najbolje u razmeri 1:4 , u korist ulja koje sa razblazuje sa origanovim uljem.

Vazno je da znate da je voda ta koja pomaze origano ulju da prodre u vas organizam, pa vam zato preporucujemo da ukoliko konzumirate origano ulje pijete i 8 do 12 casa vode dnevno. Time sto pijete toliko tecnosti doprinosite izbacivanju otrova iz tela.

Imajte u vidu da ako ste trudnica ili dojilja, ne biste smeli da koristite oregano ulje, jer se ne preporucuje. Takodje ukoliko ste preosetljivi na neke od sastojaka ne biste smeli da ga koristite. To mozete proveriti tako sto cete procitati prilozeno uputstvo koje se dobija uz origano ulje.

I znajte da ovaj preparat mozete koristiti samo kao dodatak a ne kao zamenu za neki lek.
Pre njegove upotrebe trebalo bi da se konsultujete sa lekarom, zato ga nemojte uzimati “na svoju ruku”.