Zašto je dobro biti vegetarijanac?

U novoj studiji, koja je za cilj imala identifikovanje svih dobrobiti ishrane bazirane na biljkama, istraživači su otkrili da vegetarijanci imaju 32 odsto manje šanse da umru, ili budu hospitalizovani, zbog bolesti srca.

Rezultati objavljeni u žurnalu “Klinička nutricija”, pokazuju da vegetarijanstvo ima pozitivne efekte na srce uglavnom zbog sposobnosti da smanji nivo holesterola i krvnog pritiska.

„Rezultati jasno pokazuju da je kod vegetarijanaca rizik za dobijanje srčanih problema skoro za trećinu manji nego kod ostalih ljudi“, izjavio jeTim Kej sa Univerziteta Oksford, i jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

Naučnici su pratili 45.000 ljudi od kojih je trećina imala ishranu baziranu na vegetarijanstvu. Svima je izmeren krvni pritisak i uzeti su im uzorci krvi kako bi se izmerio nivo holesterola za studiju.

Učesnici su počeli sa studijom 90-ih godina prošlog veka i praćeni su sve do 2009. godine. Do kraja istraživanja 1.066 osoba hospitalizovano je usled srčanih problema dok je 169 osoba umrlo od bolesti srca.

Nakon uzimanja u obzir faktora kao što su godine, fizička kativnost, socioekonomski status, konzumacija alkohola i nivo obrazovanja, istraživači su došli do zaključka da vegetarijanci imaju 32 odsto manje šanse za dobijanje srčanih bolesti.

Čak i kada je u obzir uzet njihov indeks telesne mase, i dalje su imali 28 odsto manje šanse za dobijanje problema sa srcem u poređenju sa osobama koje su redovno konzumirale meso.