Zadržite optimizam i vedar duh

Ako ste, na primer, predugo zaglavili na poslu, pa ste umorni i razdražljivi, na trenutak zažmurite i zamislite da niste u kancelariji nego ispod plavog i vedroga nebeskog svoda ili ispod raskošne zelene krošnje drveta. Istraživanja su pokazala da nas sanjarenje, i to upravo o prirodi i onda kada smo daleko od nje, snažno i brzo ispunjava energijom.

Naravno, odlazak u prirodu još efikasnije puni baterije te će vas tako samo 20 minuta provedenih u prirodnom ambijentu napuniti energijom dovoljnom za čitav dan. Opustite se u tišini uz meditaciju. Nije važno što na raspolaganju nemate čitav sat na dan – čak i samo nekoliko minuta provedenih u tihoj meditaciji i razmišljanju ima antistresni uticaj i dokazano vraća optimizam.

Istraživanja su pokazala da je i jogurt koji sadrži aktivnu probiotičku kulturu vrlo delotvoran u borbi protiv stresa, stoga ga pijte što češće.

Nežnost i poljupci – što češće, to bolje

Nedavno sprovedeno istraživanje na 1009 parova pokazalo je da je žene mnogo lakše seksualno zadovoljiti ako ih partner stalno, a ne samo neposredno pre seksa, obasipa nežnostima i poljupcima.

Zdrava ishrana za kvalitetniji život

Kupci koji plaćaju karticama kupuju više grickalica i slatkiša. U kupovinu nosite novčanice jer je trošenje gotovine psihološki bolnije od plaćanja karticom i lakše ćete odustati od nezdrave hrane.

Altruizam je recept za dugovečnost

Naučnici su 50 godina pratili živote 10.000 ispitanika i ustanovili da volontiranje produžava život. Ljudi koji su nesebično pomagali drugima nadživeli su one koji nikad nisu volontirali, ali i one kojima je bilo važno samo vlastito zadovoljstvo.

Poklanjanjem drugima poklanjate sebi

Od ispitanika je zatraženo da ocene da li su srećniji kad novac troše na sebe ili na druge. Ispostavilo se da su oni koji poklanjaju mnogo srećniji, pa su istraživači zaključili da postoji direktna veza između poklanjanja i dobrog osećaja.