Akupunktura

Akupunktura je starokineska metoda lečenja pomoću igala koje se zabadaju u određene tačke na koži. Sama je reč latinskog porekla (acus-igla, pungere-zabadati,bosti). Metoda je dobila naziv od evropskih misionara koji su posetili Kinu krajem 16. i početkom 17.veka i prvi obavestili Evropu o lečenju na kineski način. Akupunktura kao deo kineske tradicionalne medicine zasniva se na temeljima drevne kineske filozofije i kulture, o čijim je počecima potrebno reći nekoliko reči.
Prvi legendarni kineski vladar Fu Hsi autor je najstarijeg dela legendarne mudrosti Ji Cing (Knjiga promena), izdatog 2852. godine pre nove ere. Posle njega dolazi Šen Nong, a zatim Huang Di Ti. Govori se da su Kinezi za vladavine tih legendarnih vladara dobili ideogramsko pismo. U to doba vec se uzgaja “pet vrsta žitarica”. Sledeca tri vladara, Yao, Sun, i Yu, vec su istoriske licnosti na prelazu iz 3. u 2. milenijum (2147-1989. pre nove ere). Prvom se pripisuje uvođenje kalendara i podela godina na četiri godišnja doba. Za vladavinu drugog, cara Suna, posle velike poplave počela je izgradnja kanalizacije. Car Yu nastavlja izgradnju kanalizacije, puteva i usavršavanje pravnog sistema. On uvodi ispite za službenike po strukama. Posle tih vladara slede dinastija Hsia (1989-1559), zatim dinastije Shang i Yin (1050 pre nove ere). Treća je velika i najdugotrajnija kineska dinastija Cu koja vlada do godine 249. pre nove ere (to je staro doba drevne kineske kulture i filozofije). “Kineskim Herodotom” naziva se Su-ma-Cien koji je krajem 2. veka pre nove ere napisao istoriju Kine, od legendarnih početaka pa do svog vremena, u delu “Ših Ci” (“Istoriski zapisi”). Njegov otac Su-ma-Tam je već napisao knjigu o “Šest škola” kineske mudrosti. Na prvom je mestu u “Istoriskim zapisima” opisana Yin-Yang tradicionalno najstarija škola koja se bavi kosmologijom i naukama o prirodi.

1. Kakva je metoda lečenja akupunktura?
Akupunktura je drevna kineska metoda lečenja, stara preku 5000 godina. Terapeutski efekat se postiže postavljanjem iglica na tačno određena mesta – akupunkturne tačke. Preko akupunkturnih tačaka (ima ih 365), koje se nalaze na meredijanima, vrši se balans vitalne energije (QI-a) u telu i na taj način se uspostavlja ravnoteza, sto rezultuje zdravljem.

2. Da li je akupunktura priznata metoda lečenja od WHO ( svetska zdravstvena organizacija)?
Kada je 1979 godine kanadski neuro-fiziolog dokazao prisustvo neuro transmitera – endorfina, enkefalina, dinorfina, morfina i serotonina( prirodni hormone) u organizmu za vreme akupunkturne seanse, WHO je priznala akupunkturu kao zvaničnu medicinsku terapiju. Od tada se akupunktura radi i na klinikama u Evropi i po celom svetu.

3. Da li se sa akupunkturom može sve lečiti?
Nažalost ne, WHO (svijetska zdravstvena organizacija) je preporučila sledeće bolesti koje se mogu tretirati akupunkturom: glavobolje, migrene, nesanice, sinusitis, pareza facijalis-a, neuralgija trigeminusa, cervikalna spondiloza, PHS (periartristis humeroskapularis – bolno rame), bol između lopatica, sindrom karpalnog tunela(bol u ručnom zglobu), lumbago, diskopatija, lumboishialgija, skidanje suvisnih kilograma, opstipacija, noćno mokrenje kod djece, sportske povrede, bol u koljenima – gonartroza, osećaj teskobe, strah, depresija, PMS, gastritis, alergije – nekih tridesetak bolesti funkcionalnog poremećaja.

4. Kako se odredjuju tacke na koje ce se postaviti iglice u akupunkturnom tretmanu?
Izbor i selekcija akupunkturnih tačaka se vrši preko anamneze po KTM ( kineska tradicionalna medicina) koja se dobije od pacijenata. Radi se puls dijagnoza i posmatranje jezika. Sa podatcima koji se dobijaju od pacijenata, se pravi selekcija tačaka.

5. Koliko vremena traje jedan akupunkturni tretman i koliko je tretmana ukupno potrebno uraditi da bi se pacijent osećao bolje?
Akupunkturna seansa – tretman, traje od 30-45 minuta, može i duže, sve u zavisnosti od bolesti. Isto tako, u zavisnosti od bolesti se određuje i broj tretmana. U Kini na klinikama se rade i 30-40 tretmana za određenu patologiju, u Evropi se taj broj odredjuje od 5-20 i individualan je pristup.

6. Po cemu se akupunktura razlikuje od ostalih tretmana u lečenje bolesti?
Razlikuje se prije svega po individualnom pristapu i pacijentu i bolesti. Nema neželjenih efekata i nema štetnosti po organizam.

7. Da li je akupunktura bolna?
Prag podnošenja boli je individualna percepcija pacijenta. U principu, akupunkturna terapija nije bolna, jer između ostalog jedan od najvećih efekata akupunktura je smanjenje boli u organizmu. Tako da pacijenti koji dolaze sa bolnim simptomima i ne osećaju akupunkturne iglice. Pacijenti koji dolaze sa manje izraženom boli obično naglašavaju da je ubod akupunkturnih iglica ravan ubodu komarca.

8. Da li se akupnkturom leče samo bolesti, može li se koristiti u preventivi?
U zapadnoj Evropi i Americi akupunktura se sve više koristi u preventivi. Posledice ubrzanog tempa života – stress, razdražljivost , umor, nesanica, apatija i depresija se sve više preventivno sprečavaju sa akupunkturnim tretmanima dok, nije došlo do pojave istih.

9. Može li se akupunktura konbinovati sa drugim metodama lečenja?
Akupunktura je kombinirajuća metoda lečenja i može se koristiti i sa drugim metodama lečnja u konvencionalnoj (zapadnoj) medicini, a posebno u kunbinaciji sa TUI-NA masažom, aurikulo- terapijom, reflekso terapijom, herbalnom medicinom, efekat akupunkture se još više naglašava.

10. Kakve se igle koriste u akupunkturi?
Akupunkturne igle su jako tanke, nekoliko puta tanje nego injekcione igle. Izrađene su od posebne legure (metala) i jako su savitljive. Najvažnije je, ne lome se. Postoje iglice različitih dužina, a dužina se određuje na osnovu anatomskog polja gde se treba iglica aplicirati na ljudskom telu. Postoje igle za jednokratnu upotrebu i one koje se sterilisu, (suva hirurška sterilizacija na 180 stepeni- 2 sata). Uglavnom, obe vrste igala su sigurne za pacijente. Akupunkturni tretman je manje invazivan za organizam, nego sama depilacija.

11. Da li je prisutan placebo – efekat u akupunkturnom tretmanu?
Placebo efekat je samo dobrodošao kao i kod svakog leka, ali ispitivanja za akupunkturu su rađena na životinjama (a one nisu podložne placebu) i efekti su se pokazali više nego dobrim.

12. Treba li pacijent posebno da se priprema za akupunkturni tretman?
Nikakva predhodna prirprema pacijentu nije potrebna za akupunkturni tretman, izuzev da dodje na vreme kod lekara – akupunturologa. Za vreme tretmana se ne preporučuje konzumiranje alkohola; jer blokira receptore preko kojih akupunktura funkcionise.

13. Da li bi bilo dobro sa pozitivnim stavom ići na tretman akupunkture?
Svi znamo da pozitivan stav u životu itekako dobro dođe, pa neće smetati ni u tretmanu, ali dolaze, uglavnom pacijenti, koji nisu imali nikakvih informacija o ovakvoj terapiji, izuzev preporuke od nekog drugog, koji je tretman iskusio na sebi.

14. Da li se pacijent nakon određenog broja tretmana može smatrati izlečenim za “sva vremena”?
Nakon određenog broja tretmana, kada se simptomi povuku, pacijent će sam reći da li se oseća dobro ili ne? Nakon 6 meseci od prve seanse, dobro je ponoviti akupunkturne tretmane. Koliko dugo će trajati dobro zdravstveno stanje pacijenta, zavisi u velikoj meri i od načina zivota promene navika, koje su dovele do pojave bolesti kod istog. Individualna je procena stanja za svakog pacijenta.