Nošenje kilta je dobro za spermatozoide

Rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici Erasmus univerziteta u Roterdamu pokazuju da nošenje kilta, škotske muške narodne nošnje, poboljšava kvalitet spermatozoida.

Holandski naučnici ističu da je to dobra vest za muški fertilitet koji je, poslednjih pedeset godina, u konstantnom padu.

Studija, objavljena u najnovojem broju škotskog Medicinskog magazina, otkriva da Škoti, koji nose tradicionalnu nošnju na golo telo, imaju kvalitetniju spermu i znatno su plodniji.

Naučnici tvrde da nošenje kilta bez gaća pruža idealne uslove za spermu. Naime, testisi proizvode veći nivo sperme kada je njihova temperatura tri stepena niža od temperature tela.

Istraživanje se poklapa sa tvrdnjama stručnjaka koji još od 1980-ih godina upozoravaju da uske gaće i pantalone negativno utiču na kvalitet spermatozoida.

Vođa istraživanja dr Ervin Kompanije ističe da nošenje kilta na golo telo stvara daleko povoljnije uslove za proizvodnju sperme jer vazduh slobodno cirkuliše, za razliku od pripijenih gaća koje povećavaju temperaturu testisa i time usporavaju spermogenezu.