Zaštitite se od pojave dijabetesa sa Kurkumom

Kurkuma (indijski šafran), sastojak začina kari, može da spreči dijabetes kod osoba pod povećanim rizikom od te bolesti, poručuju naučnici s tajlandskog Univerziteta Srinakharinvirot.

Oni su utvrdili da svakodnevno konzumiranje kurkume tokom devet meseci potpuno sprečava pun razvoj dijabetesa 2 kod tzv. “predijabetičara” – osoba sa abnormalno visokim sadržajem šećera u krvi, koji još ne predstavlja šećernu bolest, ali može lako da pređe u nju, prenosi Rojters.

Ranija istraživanja su pokazala da kurkuma deluje protiv zapaljenskih procesa u organizmu i tzv. “oksidacionih oštećenja” ćelija. Veruje se da ta dva procesa predstavljaju podsticaj za niz oboljenja, uključujući i dijabetes 2.

“Zbog koristi koju donosi i bezbednosti konzumiranja, preporučujemo da se ekstrakt kurkume koristi kod predijabetičara”, ističe vođa tajlandskog istraživanja Somlak Čuengsamarn.

U ovo istraživanje je bilo uključeno 240 odraslih Tajlanđana sa prediabetesom, od kojih je polovina dobijala kapsule kurkume, a ostali placebo.

Ispitanici na kurkumi su konzumirali šest kapsula sa po 250 mg dotičnog začina dnevno. Posle devet meseci, među onima koji su konzumirali kurkumu nije zabeležen nijedan slučaj dijabetesa, dok je među ispitanicima na placebu zabeleženo 19 slučajeva.

Utvrđeno je da je kurkuma unapredila funkcionisanje tzv. “beta ćelija” u pankreasu, koje su zadužene za lučenje hormona insulina – regulatora nivoa šećera u krvi.