Pojačajte hranom svoj imunitet

Pravilna i zdrava ishrana uz zdrave životne navike – preduslov je za jačanje imuniteta i borbu organizma protiv bolesti. Nasuprot tome, pušenje, alkohol, umor, stres, neredovno spavanje, nehigijena, smog i pesimizam – slabe imunitet i omogućavaju bakterijama i virusima da nadvladaju naš odbrambeni sistem.

Navešćemo neke od namirnica koje mogu znatno doprineti jačanju našeg imunog sistema.

Šampinjoni – naizgled sitni i mali, nisu slabo hranjive namirnice. Šampinjoni u sebi sadrže selen i dosta antioksidanata. Nizak nivo selena u organizmu često se povezuje sa povećanim rizikom od gripa. Vitamini B, riboflavin (B2) i niacin (B3), koji se nalaze u ovim pečurkama, igraju važnu ulogu u očuvanju imunog sistema. Istraživanja koja su naučnici sproveli na životinjama pokazala su da šampinjoni imaju antivirusne, antibakterijske i antitumorne efekte. Pored toga, šampinjoni se mogu stalno naći na našim pijacama i u prodavnicama, a cena im je pristupačna.

Lubenica – puna vode i osvežavajuća, ima visok nivo antioksidanta glutationa. Ovaj antioksidant kog najviše ima u crvenom delu lubenice u blizini kore, poznat je po svom pozitivnom dejstvu na imuni sistem kao lek u borbi protiv infekcija. Lubenica sadrži dosta vode i minerala i u vreme letnjih vrućina pravi je izvor zdravlja.

Kupus je glavni izvor glutamina, aminokiseline koja deluje na jačanje imuniteta. Kupus je jeftina namirnica koja se lako nalazi i u toku zimskih meseci. Probajte da dodate različite vrste kupusa (beli, crveni, kineski) u supu ili druga kuvana jela kako biste uneli dodatne antioksidante i povećali hranljivu vrednost svojih obroka. Prednost kupusa je i u tome što se ukiseljen u zimu i proleće može koristiti u ishrani, a tada nam je imunitet najpotrebniji.

Beli luk sadrži antioksidante važne u borbi protiv bakterija koje napadaju imuni sistem. On napada bakteriju H. pylori (helikobakter pilori), koja se često povezuje sa nekim vrstama čirova i stomačnih tumora. Savet za pripremu: očistite i iseckajte beli luk i ostavite da stoji 15 do 20 minuta pre kuvanja kako bi se aktivirali enzimi koji utiču na jačanje imunog sistema. Beli luk treba koristiti kao dodatni začin za pripremanje ne samo ribe nego i drugih jela.

Spanać spada u “superhranu” zato što je veoma bogat hranljivim materijama. On sadrži i folnu kiselinu koja pomaže u stvaranju novih ćelija i obnavljanju DNK. Spanać sadrži dosta vlakana i antioksidanata, kao što je vitamin C i drugi. Jedite spanać svež ili blago prokuvan kako biste postigli najbolji efekat. Sada se spanać može naći smrznut u svako doba godine pa je pire od spanaća uvek dostupan.

Čaj – zeleni ili crni? Oba sadrže polifenol i flavonide značajne u borbi protiv bolesti. Ovi antioksidanti pronalaze slobodne radikale koji štete ćelijama i uništavaju ih. Sa kofeinom i bez njega, čajevi su podjednako delotvorni i treba ih piti i leti i zimi jer nam leti nadoknađuju potrebnu tečnost, a zimi nas utopljavaju.

Sladak krompir – kao i šargarepa, sladak krompir sadrži antioksidant beta-karoten, koji uništava slobodne radikale. On takođe sadrži velike količine vitamina A koji usporava proces starenja i može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. I običan krompir je dobar ako nema “slatkog krompira” u prodaji. Podsećamo da krompir možete jesti kuvan, pečen, u vidu pirea ili kao dodatak drugim jelima.

Brokoli se lako može pronaći na pijacama i u piljarama i lako ga je dodati različitim jelima. Jedna studija tvrdi da određeni sastojci brokolija pozitivno utiču na imunitet miševa. Pored toga, u brokoliju ima dosta hranljivih materija koje štite organizam, kao što su vitamini A i C i glutation. Uz brokoli možete da dodate i sir sa malo masti i da vitaminom B i D pospešite imunitet.

Brokoli možete kuvati i pohovati, a hranljive su i drške. Ako niste znali, kuvani brokoli je zdraviji od presnog, nekuvanog brokolija.

Napomena

Ovo su samo neke namirnice koje mogu pomoći u sprečavanju bolesti ili lečenju kada nas napadnu virusi i bakterije, a imunitet oslabi.