Šitake pečurke protiv raka

Ova pečurka potiče iz Japana gde je već dva milenijuma zovu carskom pečurkom, jer je bila na jelovniku imperatorske trpeze u Kjotu, a takođe i imućnijih samuraja. U Kini je poznata kao ko-ko ili hoag-ko i koristi se vekovima u tradicionalnoj medicini. Pečurke sa lekovitim svojstvima preporučuju se i kao preventiva mnogim bolestima. Jačaju odbrambeni sistem organizma, sprečavaju rast tumora, snižavaju holesterol, smanjuju krvni pritisak, sprečavaju srčani udar… Sadrže puno vode i vrlo malo masti, ugljenih hidrata i kalorija.
Ova pečurka čudnog imena i izgleda izvor je minerala, i to kalcijuma, fosfora, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Bogate su i vitaminima iz grupe B – B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12 i D. Sadrže sve esencijalne amino-kiseline i biljna vlakna (deo biljnih ćelija koji ne podleže varenju), koja imaju važnu ulogu za probavni sistem.

Lekovita svojstva
Upotrebom šitake pečurke moguće je delotvorno ublažavati hronične bolesti srca i krvnih sudova i ubrzavati oporavak od njihovih akutnih komplikacija, zatim kod visokog pritiska, arterioskleroze, tromboze vena, plućne embolije, suve gangrene, koronarne skleroze, srčanog udara, moždane kapi, arteriosklerozom uzrokovanih bolesti bubrega i oka…

Delotvorna protiv raka
Osnova istraživanja antitumorskih efekata pečurki su rađena u Istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Tokiju. Osnovni rezultati tih i brojnih drugih istraživanja su sledeći: konzumiranje šitake ima stopu kočenja rasta tumora od 80,7 odsto, s potpunim povlačenjem tumora u 6 od 10 slučajeva (kod nekih komponenti stopa kočenja tumora iznosi do 100 odsto, s potpunom regresijom tumora u svim slučajevima). Kako antitumorne materije iz pečurki uopšte deluju protiv raka? Pre svega, pokretanjem mnogih imunobioloških promena u živom organizmu „domaćina”. Glavnu ulogu ima sam organizam koji pomoću određenih materija menja svoje funkcionisanje da bi ozdravio. Te materije koče razvoj ćelija tumora, neposredno ih uništavaju, modifikuju ćelije tumora, tako da odbrambeni sistem organizma može lakše da ih prepozna kako bi ih uspešnije uništavao. U nekim situacijama i ubrzavaju sazrevanje ćelija tumora, koje se time od malignih ponovno pretvaraju u benigne.

Aktivne materije šitake
Lentinan. Lentinan supstanca iz šitake koristi se uspešno, na Dalekom istoku kao dodatak hemoterapiji u lečenju karcinoma u sistemu za varenje. Postoje i radovi koji pokazuju pozitivno dejstvo ove supstance na imunološki odgovor kod HIV inficiranih osoba, koji su dobijali ovaj preparat zajedno sa antivirusnim lekovima.

Eritadenin. Ovo je glavni aktivni sastojak šitake, a delovanje mu je registrovano kao antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi), kao prevencija za arteriosklerozu, infarkt… Utvrđeno je, najpre na pacovima, da on počinje da snižava holesterol u krvi već tri sata nakon uzimanja, i da to delovanje traje i do godinu dana nakon što se isključi iz ishrane! Pored toga, šitake snažno sprečava slepljivanje krvi ili agregaciju krvnih zrnaca.

Materije iz pečurki aktiviraju celu „mrežu” imunoloških reakcija. Ove pečurke bi trebalo da uključe u svoju redovnu ishranu ili da koristite preparate iz njih, svi koji žele da ojačaju imunitet. Posebno se preporučuje osobama izloženim većem broju faktora rizika obolevanja od raka.

Indikacije
Čaj od pečurke šitake eliminiše tzv. „staru” so, prema tome, koristan je za one koji konzumiraju previše soli (meso i druge slane proizvode ili samu so). Ova pečurka ublažava lak hroničan kašalj. Smanjuje visok krvni pritisak. Opušta preteranu napetost i stresna stanja. Uzima se samo jedna pečurka dnevno.


Priprema

Potopiti jednu pečurku jedan sat ili dok ne omekša. Isecite je na četvrtine, dodajte dve šolje vode i prstohvat morske soli pa pustite da provri, a zatim da se krčka 10-20 minuta dok ne preostane jedna šolja čaja. Svaki put piti samo pola šolje čaja.

Čaj od suve šitake
Prema japanskom makrobiotičaru Mičio Kušiju, čaj se priprema na sledeći način: Potopi se jedan šešir šitake pečurke u dve šolje vode na jedan sat. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti – iseckana se može dodati u jelo kao začin.