Dinja je odličan izvor vitamina, minerala i hranljivih materija koje su od značaja za zdravlje ljudi. Dinja je bogata kalijumom, vitaminom C, fluorom, folnom kiselinom, vitamin A, beta karoten, lutein, vitamin K.
Ostali elementi koji se mogu naći u tragovima su vitamin E, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink.
Da bi sačuvala vitalne minerale i vitamine najbolje je da se jede sveža. Ostali načini uključuju pripremu i primenu u voćnim salatama ili kao dodatak ribljim specijalitetima.
Dinja je odličan izvor beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A. Vitamin A i beta-karoten su važni za vid i istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od katarakte kod žena starosti od 45-67 godina. Druga studija su pokazala da često konzumiranje dinje smanjuje učestalost od operacije katarakte nego kod onih koji su konzumirali hranu sa visokim sadržajem masti, soli i putera.
Dinja je dobar izvor vitamina C, koji deluje kao antioksidans u ljudskom telu. Vitamin C pomaže imunom sistemu i štiti organizam od slobodnih radikala koji mogu da izazovu oštećenje mišićnog tkiva i ćelija. Vitamin C stimuliše imuni sistem da se bori protiv infekcija zbog čega ima velike antibakterijske i antivirusne sposobnosti.
Vitamin A koji se nalazi u dinji štiti respiratorni sistem i poboljšava funkcije pluća.
Neke studije su potvrdile da upotreba cigareta izaziva nedostatak vitamina A što dovodi do povećanog rizika od raka pluća, ali uz dodatak vitamina u ishrani ovaj rizik je značajno smanjen.
Pored već dokazanih prednosti i efekata hranljivih materija u dinji, nastavljaju se medicinska istraživanja za otkrivanje drugih delotvornih potencijala ovog voća. Korišćenjem dinje u ishrani može vam doneti mnoge prednosti za vaše telo i poboljšati vaše zdravlje.