Zaustavite loš dah

1. Sirova hrana i prirodni sokovi – prema Gillian McKeith, autorici knjige “Prehrambena Biblija: Kako koristiti hranu kao lek”, loš dah može biti znak neravnoteže u probavnom sistemu. Upravo zato preporuča sokove i sirovu hranu koji pročiščavaju organizam

2. Proso – probajte uklopiti ovu žitaricu u vašu prehranu. Ne samo da je jedna od najzdravijih celovitih žitarica, već pomaže reduciranju bakterija u ustima. McKeith savetuje dodavanje peršuna i komorača kako bi se pojačao učinak

3. Potočarka – ova biljka, kada je sveža i ljutkasta, još je jedan dobar način da se ublaži zadah. Tajni sastojak je hlorofil, koji čisti te pomaže probavnom sustavu

4. Klice deteline – pomažu čišćenju probavnog sistema te osvežavaju dah. Stoga ih svakako upotrebljavajte u salati ukoliko vam zadah zadaje probleme

5. Izbegavajte šećer – i dok su šećer i rafinirani ugljikohidrati svima dragi, takve bi namirnice trebali izbegavati, jer ne samo da su štetne za zube već i potiću stvaranje gljivica i ostalih štetnih organizama u crevima

6. Vitamini i suplementi – tekući klorofil, probavni enzimi i kapsule acidofila također su korisne ako želite osvežiti svoj dah. McKeith sugerira uzimanje probavnih enzima tokom obroka, jer pomažu probavljanju hrane koja bi mogla uzrokovati zadah.

7. Peršin – ako suplementi nisu vaša metoda, probajte s peršunom. Žvakanje ove biljke nakon obroka, dobar je način da se osveži dah

8. Sveže voće – pospešivanje probave takođe je bitno. Kako bi ste to postigli jedite voće samo i nikad kao desert. Takođe izbegavajte mešanje krutih proteina poput piletine ili ribe s krutim ugljikohidratima poput krompira i riže.

9. Čistite zube – i poslednje ali ne i najmanje važno, čistite zube najmanje 2 do 3 puta dnevno, i nemojte zaboraviti očetkati jezik ujutro. Također redovno posećujte zubara.