Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom da bi efikasno funkcionisalo. Postoje tri vrste omege-3 masnih kiselina, a to su:
1. DHA (dokosaheksaenska kiselina)
2. EPA (eikosapentaenska kiselina)
3. ALA (alfa-linolenska kiselina)
Istraživanja su pokazala da se najveće koncentracije masnih kiselina DHA i EPA mogu pronaći u ribama koje žive u hladnim vodama tj. u ribama kao što su atlanski losos, skuša, losos i tunjevina.
ALA masna kiselina se pronalazi u nekim oraščićima, košpicama tikve i u određenim biljnim uljima. Potrebno je i naglasiti da telo pretvara ALA kiselinu u DHA i EPA kiseline.
Dobro za telo i duh.
Tokom posljednih deset godina nekoliko studija pokazale su da omega-3 značajno poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanih komplikacija.
Istraživanja su takođe pokazala da muškarci s najnižim stepenom omega-3 u krvi imaju 81% veću verovatnoću da dožive nagli prestanak rada srca (infarkt), od onih muškaraca koji imaju visok nivo omega-3 u krvi.
Omega-3 pomaže rad vašeg srca tako što:
1. Smanjuje nivo triglicerida.
2. Smanjuje visok krvni pritisak.
3. Smanjuje rizik od infarkta.
Omega-3 kiseline su korisne i ostatku vašeg tela. Npr. mogu pomoći kod nekih upalnih bolesti kao što su artritis ili bolne menstruacije, a korisne su kod osoba koje boluju od osteoporoze.
Omega-3 kiseline imaju koristan učinak i na mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da je depresija učestalija kod ljudi koji konzumiraju malo ili uopšte ne konzumiraju omega-3 masti. Mnogi stručnjaci danas koriste programe koji uključuju omega-3 masti kako bi popravili i poboljšali mentalno zdravlje kod pacijenata.
Osobe koje pate od anoreksije imaju izuzetno mali nivo masnih kiselina u svojoj ishrani.
Kako “višak masnoća” znači gubljenje težine?
Omega-3 kiseline ne samo da su dobre za vaše opšte zdravlje, nego mogu poboljšati i učinkovitosti dijeta i vežbi za mršavljenje. Studije su pokazale da ljudi koji pokušavaju da smršaju uz pomoć vežbi i dijeta bolje kontrolišu šećer i holesterol ako su omega-3 masne kiseline dio njihove ishrane.
Kako deluju omega 3?
Esencijalne masne kiseline su gradivne materije od kojih se stvaraju prostaglandini, koji regulišu brojne funkcije u organizmu uključujući imuni odgovor i sintezu hormona. Ti prostaglandini smanjuju upalu, proširuju krvne sudove, smanjuju koagulaciju krvi i nivo štetnog LDL holesterola, a istovremeno podižu nivo korisnog HDL holesterola. Riblje ulje ne utiče na smanjenje stvaranja holesterola u jetri, što može biti glavni uzrok hiperholesterolemije kod naslednih oblika ove bolesti.
Ovi nutrijenti igraju važnu ulogu u funkcionisanju mozga i pravilnom rastu i razvoju. Trudnice, dojilje, mala deca i žene koje planiraju trudnoću treba da vode računa o poreklu ribe koju konzumiraju zbog moguće kontaminacije živom, potrebno je koristiti ribu iz ribnjaka.
Koliko se uzima omega-3?
Stručnjaci preporučuju da svaki dan unesete minimalno 500 mg omega-3 masti, odnosno preporučen unos je 1000mg i 3000mg dnevno. Treba da se uzima u podeljenim dozama sa hranom.
Riblje ulje se može bezbedno koristiti uporedo sa drugim lekovima zbog svojih dobrih osobina. Dugotrajnom upotrebom ribljeg ulja mogu se smanjiti zalihe vitamina E, pa treba voditi računa o njegovom adekvatnom unosu (200IU dnevno) ili najbolje uzimati kombinovani preparat koji već u sebi sadrži vitamin E. Pet grama ribljeg ulja sadrži oko 170-560mg EPA i 72-310mg DHA u zavisnosti od vrste ribe od koje je dobijeno. Ne preporučuje se unos više od 3g omega 3 masnih kiselina dnevno.
U kojim slučajevima se ne smeju uzimati omega 3?
Ne preporučuje se upotreba kod hemofilije i poremećaja koagulacije krvi.
Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni omega 3 ?
Suplementi ribljeg ulja se veoma dobro podnose, jedino su registrovana blaga neželjena dejstva u digestivnom traktu.
Kontaminacija ribe teškim metalima, naročito živom, predstavlja problem. Međutim, većina farmaceutskih brendova sadrži prečišćeno riblje ulje bez štetnih toksina kojima su zagađena mora, kao što su živa, olovo, kadmijum, dioxini, polihlorovani bifenili – PBC i drugi teški metali.
Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati omega 3?
Istovremena primena u velikim dozama (preko 3g dnevno) sa antikoagulantnim lekovima (acetilsalicilna kiselina 100mg, acenokumarol, varfarin, klopidogrel) i fibrinoliticima ima sinergistički efekat, pa može dovesti do pojačane sklonosti ka krvarenju (krvarenje iz nosa, povrede, hirurške intervencije). Istovremenu primenu suplemenata ginka i omega 3 masnih kiselina takođe treba da izbegavaju pacijenti skloni krvarenjima.
Napomena
Deluje sinergistički sa statinima (Cholipam, Vasilip, Atoris, Sortis, Zocor, Holesta, Simvor…) tj. dodatno smanjuje nivo masti u krvi.