Oslobodite se Kandide zauvek!

Gljivice iz roda Candida albicans, koje ionako redovno žive našem organizmu, pod određenim uslovima mogu da poremete ravnotežu. Kandidijaza je skoro uvek posledica auto-infekcije od gljivica. Kandidijaza se može razviti lokalno: sluzokože (usta, vagina, digestivnog sistema) i koža i sistemski. Latinski nazivi za ove infekcije: candidosis vaginalis, moniliasis vaginalis.

Najčešći uzrok kandidijaze je candida albicans (85 – 90 % slučajeva), Kandida glabrat je u 5-8% slučajeva, a retko ( do 4 % slučajeva) uzroci su ostale vrste ovog roda gljivica Candida krusei, Kandida famata, tropicalis kandida, kandida lusitaniae.

Soj Candide je vrlo heterogen i ima oko 200 različitih vrsta. Candida albicans je deo normalne (fiziološke) flore čoveka, odnosno taj mikroorganizam je normalno prisutan u zdravom organizmu. Obično kandida nije štetna za telo i živi na sluzokoži. Nalazi se na sluzokoži vagine u 35% zdravih žena, sluzokoži gornjih disajnih puteva u 77% zdravih osoba, kao i na sluzokoži digestivnog sistema u 85 % ljudi. Kiselost vagine i prisustvo drugih uobičajenih mikroorganizama održava broj kandide na sluzokoži ženskih genitalnih organa na veoma malim vrednostima. Izvor infekcije su najčešće sopstvene kandide, koji su normalno prisutne na sluzokoži vagine.

Iako se infekcija Candidom ne smatra polno prenosivom bolesti, ipak se može preneti putem seksualnog kontakta sa zaraženom osobom.

12-15 % muškaraca nakon seksualnog odnosa sa inficiranom ženom mogu dobiti simptome infekcije, kao što su peckanje, svrab i osip na penisu. Kod muškaraca, Candida izaziva: balanit ili Postit balanopostit. Balanit (Balanitis) je zapaljenje glave (glavića) od penisa, i Postit (postitis) je unutrašnje zapaljenje kože nabora (prepucium), koji štiti glavu penisa. Često infekcija zahvati obe strukture, pa se često govori o gljivičnom balanopostitu (balanopostitis)

Kandidijaza se karakteriše pojavom neprijatnog svraba u predelu genitalija, pojave pojačanog lučenja, odnosno prisustvo beličastog, gustog vaginalnog sekreta sa slatkastim karakterističnim mirisom. Sluzokože vulve i vagine su crvene, otečene i bolne. Seksualni odnos može biti bolan. Kod uriniranja može biti peckanja, upale ili bola, jer urin iritira sluzokožu oštećenog područja.

Kako da jednostavno, besplatno i pouzdano utvrdite da li imate povišen nivo kandide u organizmu, kako da prepoznate simptome i kako da se lečite.

Kan­di­da sa­li­va-test

1. Pre odlaska na spavanje, napunite posudu sa vodom i ostavite je pored kreveta.

2. Sledećeg jutra, nakon buđenja, pljunite u vodu.

3. Ne pokušavajte da prikupite veće količine pljuvačke u ustima, samo ispljujte ono malo što imate u ustima nakon buđenja.

4. Ostavite čašu na 15 minuta.

5. Nađite izvor svetlosti i pogledajte u čašu.

6. Ako je vaša pljuvačka ostala na površini čaše ili se istopila, sa vama je sve u redu. Normalno ako su u vodi prisutni mehurići vazduha.

7. Ako je voda mutna ili ako se pljuvačka spušta na dole, velika je mogućnost da imate previše kandide u telu.

8. U tom slučaju preporučljivo je da se obratite za savet svom doktoru ili da pokušate da se oslobodite kandide prirodno.

 

Dijagnoza kandidijaze može se postaviti pregledom spoljnih genitalija ili vaginalnim ginekološkim pregledom. Pri pregledu se pokazuju znaci infekcije: crvenilo, otok, oštećene sluznice, ispucala sluzokoža, slojevi beličastog sekreta sluzokože vulve, vagine i grlića materice. Sa bimanuelnim pregledom (pregled sa obe ruke), ginekolog ocenjuje pokretljivost i osetljivost materice.

Definitivna dijagnoza kandidijaze se postavlja na osnovu mikroskopskog pregleda sekreta uzetih iz sluzokože vulve, vagine i grlića materice. Mikroskopski pregled vaginalnog sekreta daje karakerističnu sliku, tako da nisu potrebna dodatna ispitivanja

Kod negativnog mikroskopskog nalaza, uzima se vaginalni bris i šalje na mikrobiološka ispitivanja. Mikrobiološka ispitivanja potvrđuju prisustvo kandide i određuju njegovu vrstu.

Ponekad se radi i PAPA test, kako bi se isključilo postojanje tumorskih lezija vagine i grlića materice. Ukoliko grlić materice izgleda sumnjivo, radi se kolposkopija sa biopsijom.

Kolposkopija je dijagnostička metoda sa kojom se gleda grlić materice uvećanjem od 6 do 40 puta.

Kolposkopija je dijagnostička procedura koja omogućava lekaru direktnu vizualizaciju sluzokože vagine i grlića materice pomoću kolposkopa, što je vrsta mikroskopa sa svetlom. Lekar pregleda grlić materice (cerviks) rastvorom sirćetne kiseline a zatim instrumentom sličnim mikroskopu tj. kolposkop sa kojim detaljno ispituje grlić. Lekar zatim može premaže grlić rastvorom joda (postupak se naziva Šiler test). Zdrave ćelije izgledaju braon, dok su bolesne žute boje. Ova procedura može da se uradi i u ambulantskim uslovima. Na taj način se vide promene koje se ne mogu videti “golim okom”, tj. bez povećanja. Pregled kolposkopom može biti neprijatan, ali nije bolan i traje 5-10 minuta.

Ako se pri kolposkopiji primeti sumnjičava lezija cerviksa treba uzetii materijal te promene (biopsija), kako bi se postavila definitivna dijagnoza tkiva.

U jednoj vrsti biopsije, lekar koristi instrument za uzimanje malih komada tkiva grlića materice.

Drugi metod se zove biopsija elektrohirurška eksiziona procedura (LEEP). U ovom postupku, lekar koristi elektičnu žicu da uzme tanak kružni deo tkiva.

Obe vrste biopsije se mogu izvesti ambulantno, u lokalnoj anesteziji, odnosno doktor lokalno anestezira grlić materice. Nakon postupka moguće je slabo krvarenje.

Detaljan pregled je potreban kod žena kod kojih se ponavljaju infekcije, kao i slab ili nikakav odgovor na terapiju. Tada se radi pregled celog tela (fizički pregled sistema), laboratorijske analize krvi i urina, pri čemu se pronalaze znaci i simptomi određenih bolesti.

Šta ne treba  konzumirati

Da biste smanjili količinu gljivica Candide, potrebno je da se smanji unos ugljenih hidrata u ishrani. Umesto rafinisanog šećera, odaberite prirodne proizvode koji sadrže prirodne šećere – kao npr. sveže voće. Izbegavajte konzumiranje šećera i slatkiša. Šećer uključuje različite forme pa stoga pažljivo pročitajte etikete na prehrambenim proizvodima i uverite se da na prisustvo:

  • Saharoze
  • Fruktoze
  • Maltoze
  • Glukoze
  • Glikogena
  • Laktoze

Osim toga, izbegavajte konzumiranje meda, javorovog sirupa, šećera, čokolade, alkohola, kukuruza i pirinčanog sirupa. Neophodno je zaustaviti potrošnju proizvoda koji sadrže gluten i kvasac. Sirće i namirnice sa visokim sadržajem sirćeta povećavaju kiselost u digestivnom sistemu, tako da to generalno, treba izbegavati. Ograničite konzumiranje mlečnih proizvoda, osim jogurta.

Osim hrane kakva se terapija daje protiv kandide?

  • Antimikotici
  • Lactobacilus acidofilus
  • Multivitamini, pretežno vitamin C, B – kompleks, cink, magnezijum