Himalajski planinski masiv se proteže preko Azije, prolazi kroz Kinu, Nepal, Mjanmar, Pakistan, Butan, Avganistan i Indiju. Mnogi ljudi povezuju sa Himalajima Mont Everest, najviši vrh na planeti, ali evo nešto novo za razmišljanje – so.
Nekada davno (pre nekoliko stotina miliona godina) velika količina kristalizirane morske soli, sada duboko u Himalajima, bila je prekrivena lavom. Uprkos činjenici da je čuvana u netaknutim uslovima životne sredine, okružena snegom i ledom, lava je zaštitila so od savremenog zagađenja i to dovodi do zaključka da je Himalajska so najčistija so koja se može naći na zemlji. Najkvalitetnije gromade melju se u jestivu so.
Zašto roze?
Nijanse roze boje su pokazatelj količine minerala i energetski bogato gvožđe, koju sadrži ova so.
Prednosti
Himalajska so je sto posto prirodna, ima prirodan i prijatan slatkasto-slan ukus i ružičaste je boje. Kada je preradjena ima svetlo roze boju, koja je rezultat prirodnih minerala koje sadrži. To su, pre svega, jod, magnezijum, kalcijum i kalijum, bakar i gvožđe, koji snabdevaju telo elektrolitima i mineralima. Posebno je efektna na velikim vrućinama i prilikom dehidracije. Kada je jednom probamo više ne koristimo industrijsku i morsku so.
Ima savršenu kristalnu strukturu. Otporna je na elekrtomagnetna zračenja. Potpuno je čista i nema primesa od zagadjenja vazduha i okoline. Ima neograničeno trajanje i prirodno se ne zgrušava. Lako se apsorbuje, zahvaljujući jedinstvenoj molekularnoj strukturi. Zadržava se intracelularna voda u ćelijama, koja se inače gubi prilikom uzimanja obične soli. Za svaki gram sodium hlorida koga telo ne može da se oslobodi, koristi 23 puta veću količinu ćelijske vode da bi neutralisalo so.
Balansira zdravlje našeg organizma i tako onemogućava nastajanje visokog krvnog pritiska. Štiti telo od raznih bolesti. Konvencionalna i morska so utiču na zadržavanje vode u tkivu, što može uzrokovati nastanak celulita, reumatizma, artritisa, stvaranja kamenja u bubrezima i želucu. Preterano uzimanje obične soli može biti uzrok Alzhajmerove bolesti, jer se veštački aluminijum iz soli taloži u ćelijama mozga.
Svih 84 prirodna minerala koja sadrži nalaze se u harmoničnom odnosu jedan prema drugom. Kristali obične soli su odvojeni jedan od drugog, tako da prilikom varenja telo troši veliku količinu energije da bi ih metabolizovalo. To može biti uzrok nastajanja problema prilikom eliminacije štetnih materija iz tela.
Pored toga, minerali Himalajske soli mogu:
- reguliše nivo vode u organizmu
- opskrbljuje organizam vrednim nutrijentima
- izbacuje višak kiseline iz stanica
- prirodni je antihistaminik
- čisti pluća, podupire zdravu disajnu funkciju
- umanjuje začepljenje sinusa
- reguliše probavu
- jača libido
- pomaže apsorpciji hrane u crevima
- uravnotežuje nivo šećera u krvi
- reguliše rad srca i krvni pritisak
- čuva zdravlje krvnih žila
- štiti bubrege i žučni mehur
- pomaže opuštanju i zdravom snu
- sprečava grčenje mišića i održava kosti čvrstima
- pomlađuje organizam
Ružičasta so protiv morske soli
Iako roze so dolazi iz planine, tehnički je to morska so. Sve soli dolaze iz slane vode, okeana ili slanih jezera. Međutim, za Himalajsku so se kaže da je čistija i od morske soli.
Zašto je domaća so inferiorna
Industrijska so sadrži 99% sodium hlorida i prilikom prerade dodaju joj se veštački jod, kalcijum, kalijum i magnezijum, aluminijum derivati, soda bikarbona, kao i prezervativi, pa čak i kukuruzni šećer, što utiče na njenu toksičnost. Prerađuje se na tempraturama preko 350 ͦC i prirodni jod i minerali koje sadrži, 1%, su uništeni, tj. nemaju nutritivnu vrednost. Da bi imala belu boju indstrijska so se veštački izbeljuje.
Zbog velikog zagadjenja, izliva nafte u okeane i mora, postojanja nuklearnih elektrana i nuklearnih eksperimenata, morska so nije više čista i zdrava kao što je nekad bila. Njena kristalna struktura je vrlo razudjena i skoro nevidljiva.
Nasuprot toga, kristalna struktura himalajske soli je formirana i jasno vidljiva, što utiče na visok energetski nivo soli i njeno lako apsorbovanje u organizmu.