Dijeta presnom hranom za dobro zdravlje

Pristalice sirove ishrane propagiraju konzumiranje svežih i ne prerađenih namirnica biljnog porekla. Teorija ove dijete počiva na ideji da namirnice ne treba izlagati temperaturi većoj od 50 stepeni, jer se na taj način gube veoma važni enzimi, koji omogućavaju bolju apsorbciju hranljivih sastojaka iz namirnica.

Takođe, ovakvim načinom ishrane održava se kiselo-bazna ravnoteža u telu. Naime, prerađena hrana i hrana životinjskog porekla “zakiseljavaju” organizam što nas čini podložnim bolestima.

O ovom načinu ishrane se pišu knjige, kuvari, sajtovi… Jedan od proslavljenih autora koji je pisao o ovom vidu ishrane je i Dejvid Volf, autor bestselera “Eating for Beauty” i “Naced chokolate“.

Postoji samo jedno naučno istraživanje koje se bavi uticajem sirove dijete na organizam. Nemački lekari pratili su zdravstveno stanje Nemaca koji su jeli sirovu hranu tri godine. Neki od ispitanika bili su vegeterijanci a neki su jeli i sirovo meso. Nakon nekog vremena, kod trećine je primećen hronični nedostatak energije. Polovina žena izgubila je menstruaciju dok su neke imale neredovne cikluse. Naučnici su zaključili da je do ovih smetnji došlo zbog niskokalorične hrane.

  • ·  Kome je dijeta namenjena

Osim u povećanju imuniteta, presna ishrana pokazala je i rezultate u tretiranju neinfektivnih bolesti, poput dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja, što je i logičan rezultat ishrane bez rafinisanih šećera i životinjskih masnoća. Međutim, presna ishrana može da spreči i, kako tvrde njeni promoteri, čak da leči mnoge teže bolesti, poput raka. Ključ je u važnom sastojku hrane kojem zvanični nutricionisti ne pridaju značaj, a to su eznimi – aktivne supstance u biljkama, koje učestvuju u njihovom varenju. Naše telo takođe proizvodi enzime i oni imaju vitalnu ulogu u mnogim važnim procesima u organizmu.

  • ·  Primer ishrane

Dnevni meni

Doručak: Svaki dan počnite mlakom limunadom, grejpfrutom ili voćnim šejkom, ili pudingom.

Ručak: Marinirano povrće i zalena salata, ili supa i pašteta sa krekerima.

Popodnevni obrok: Sok od svežeg povrća.

Večera: Velika zelena salata, s dodatkom maslina, krastavca, paradajza…

Večernji obrok: Voćni šejk ili sveže voće ili keks.

Ideje za obrok

 

Salata od karfiola:

Pomešajte pola isečene glavice karfiola, pola isečene paprike, pola šolje brokolija podeljenog na ružice, tri kašike limunovog soka, tri kašike maslinovog ulja, kašiku meda, pola kašike soka od pomorandže, posolite i pobiberite. Ostavite da odstoji tri sata i poslužite sa svežim listovima spanaća.

Slatki crveni kupus:

Pomešajte četiri šolje tanko isečenog crvenog kupusa, dve isečene jabuke, tri mlada luka, rendanu šargarepu, pola šolje suvog grožđa, četiri kašike soka od jabuke, tri kašike maslinovog ulja, kašiku jabukovog sirćeta, posolite, pobiberite, i ostavite da odstoji dva sata na sobnoj temperaturi.

Koštunjave pločice:

Pomešajte četiri šolje mlevenih oraha, šolju mlevenih indijskih oraha, šolju suncokretovih semenki, šolju kokosa, šolju sitno mlevenog rogača. Smesi dodajte pola šolje kikiriki putera, pola šolje sirupa od javora, četvrtinu šolje lanenog ulja i prstohvat morske soli. Zamesite rukama, stavite u frižider, kada se stegne isecite.

  • ·  Prednosti dijete

Ovakva dijeta bogata je hranljivim materijama, vlaknima, kalijumom, a siromašna natrijumom i zasićenim mastima.

Glavni aduti svežeg voća i povrća su antioksidansi i vlakna, kojima ove namirnice obiluju.

  • ·  Nedostaci dijete

Iako su mnogi uvereni da je sirovo voće i povrće bolje za zdravlje, to nije uvek slučaj. Neke fitohemikalije, na primer beta karoten iz šargarepe i likopen iz paradajza, organizam lakše apsorbuje ako je skuvano.

  • ·  Mišljenje stručnjaka/nutricionista

Dijeta sirovom hranom bogata je prehrambenim vlaknima što je pozitivno u većini slučajeva i doprinosi boljoj probavi i smanjenju masnoća u krvi. Ipak kod određenih ljudi visok unos vlakana može imati negativne učinke zbog sadržaja fitinske kiseline koja na sebe veže minerale te smanjuje njihovu apsorpciju u organizam.

Dijeta sirovom hranom bogata je kalijem, a siromašna natrijumom što je pogodno za zdravlje srca i krvnih sudova te prevenciju nastanka visokog krvnog pritiska.

Kako se dijetom unosi većinom voće i povrće koje je energetski siromašno, čest je slučaj pojave pothranjenosti, tjelesne iscrpljenosti te kod žena gubitak menstruacije ako se dijeta sprovodi duži vremenski period. Takođe, veća je verovatnoca trovanja kada se hrana ne obrađuje termički, posebno tokom toplijeg dela godine.

Iako pripadnici ovog pokreta smatraju kako se nutrijenti najmanje uništavaju i najbolje iskorištavaju iz neprerađene hrane, pojava manjka gvožđa i kasnije anemije, kod dugoročnog sprovođenja dijete je česta.

Gvožđe se lakše apsorbuje iz životinjskih izvora, a u slučaju biljne hrane često se bolje apsorbuje kada je hrana termički obrađena. Kratkoročno sprovođenje dijete može poslužiti kao tretman detoksikacije tela, dok dugotrajno sprovođenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.