Da li imate grčeve u mišićima? Proverite da li vam nedostaje magnezijum

Bolni grčevi mišića u nogama nas često iznenade noću. Dešava se da jak grč ljude probudi iz najdubljeg sna. Kod većine se ovaj problem javlja od 45. do 50.godine i to duplo češće kod žena. Dokazano je  da je nedostatak magnezijuma čest uzrok grčeva.

Magnezijum reguliše proizvodnju energije u ćelijama, razmenu materija i rad više od 300 enzima, štiti srce i krvne sudove, snižava nivo masti u krvi i sprečava zgrušavanje krvi tj.tromb. Nervima i mišićima je takođe neophodan jer reguliše prenos nadražaja do mišića i sprečava hrkanje i trzaje.

Najmanje deset odsto odraslih pati od nedostatka ovog minerala. Povećanu potrebu za magnezijumom imaju i mladi, odrasle osobe pod stresom ili one izložene velikim fizičkim naporima, trudnice, dojilje i stariji. Jednolična ishrana, stres, sportske aktivnosti i mišići izloženi pojačanom naporu, upotreba alkohola i hronična oboljenja često otežavaju postizanje potrebne dnevne količine magnezijuma – kaže dr. Nebojša Stojanović.

ISHRANA JE VEOMA VAŽNA

Obratite pažnju na ishranu. Magnezijum je potrebno svakodnevno unositi putem hrane. Namirnice sa puno šećera, masti i belog brašna i gotova jela sadrže veoma malo magnezijuma, a kafa, koka-kola i alkohol sprečavaju njegovu apsorbciju. Veliki deo magnezijuma se unosi putem namirnica biljnog porekla kao što povrće i žitarice. Orašasti plodovi (badem, kikiriki i orasi) takođe sadrže velike količine magnezijuma. I prilikom kuvanja povrća u vodi gube se velike količine magnezijuma, a smrzavanjem namirnica gubi se gotovo 40 posto.

Prerađena hrana, alkohol, kafa, fosfati iz gaziranih pića i rafinirani šećer loše utiču na iskorišćavanje magnezijuma u organizmu. Prekomerna konzumacija alkohola utiče na nivo magnezijuma u organizmu jer alkohol podstiče njegovo izlučivanje preko bubrega – kaže dr. Nebojša Stojanović, navodeći da se za vreme fizičke aktivnosti i u sauni znojenjem izbacuje velika količina magnezijuma.

KO JE UGROŽEN

Aktivni sportisti naročito imaju potrebu za većom količinom magnezijuma. Takođe i oko 30 odsto trudnica pati od grčeva u mišićima, pa se preporučuje redovno uzimanje magnezijuma od početka trudnoće.

Pošto nismo uvek u mogućnosti da ishranom unesemo dovoljne količine, poželjno je i korišćenje preparata magnezijuma koji brzo pomažu. U dogovoru sa lekarom, možete da uzimate i preparate magnezijuma u obliku tableta,  šumećih tableta ili u prahu. Stručnjaci preporučuju korišćenje šumećih tableta ”Biolektra Magnezijum 240 forte“ jer se rastvaraju bez ostatka i veoma su podnošljive za upotrebu. Ove tablete sa svežim ukusom limuna se rastvaraju u vodi, omogućavaju trenutnu resorpciju i dodatni unos tečnosti.

Koliko je dovoljno?

Proverite da li se nalazite u stadijumu kada vam je potreban veći unos magnezijuma. Odrasloj osobi je dnevno potrebno najmanje 300 miligrama ovog dragocenog minerala, ali poreba se povećava u trudnoći, kada treba unositi najmanje 400 miligrama magnezijuma.

Za vreme dojenja, dnevne potrebe iznose 450 miligrama, a tokom perioda u kojem se redovno bavimo sportom ili napornim radom najmanje 400 miligrama.