Prema podacima američke Agencije za hranu i lekove (FDA), a na osnovu analize EWG (neprofitne organizacije koja se bavi životnom sredinom i uticajima životne sredine na zdravlje ljudi), sledeće vrste voća i povrća u SAD sadrže najveće nivoe ostataka pesticida a slična je situacija i kod nas jer se koriste gotovo ista hemijska sredstva za tretiranje biljaka.
Voće i povrće sa najviše pesticida
• Breskve i nektarine – njihova tanka koža ne štiti ovo voće od prodora ovih opasnih hemikalija.
• Jabuke i kruške – ljuštenjem kore se smanjuje, ali ne eliminiše opasnost od ostataka pesticida.
• Paprike – tanka koža ne nudi mnogo zaštite od prskanja.
• Celer
• Jagode – voće koje se najviše prska (u poređenju sa ostalim voćem u SAD). Za tretiranje jagoda koristi se 36 različitih pesticida, a 90% analiziranih jagoda u je veći nivo pesticida od dozvoljenog
• Trešnje/višnje
• Grožđe – tretira se sa 35 različitih pesticida, a tanka koža ne pruža veliku zaštitu.
• Spanać i drugo zelenolisno povrće -FDA je otkrio da je spanać povrće koje je najzagađenije najjačim pesticidima.
• Zelena salata
• Krompir
• Paradajz – prska se sa više od 30 pesticida. Koža paradajza je tanka pa ne zaustavlja prolazak pesticida do „mesa”. Ovde za eliminaciju pesticida ne pomaže ni ljuštenje.
• Kafa.
• Pesticidi se mogu naći i u goveđem, svinjskom i živinskom mesu. Mnogi ostaci pesticida se rastvaraju u masti i akumuliraju u masnom tkivu životinja. Sledstveno tome, i u mleku, siru i puteru mogu se naći ostaci pesticida.
• Rečne ribe takođe mogu da budu „obogaćene” pesticidima iz zagađenih reka.
Hrana koja sadrži najmanje ostataka pesticida:
• Avokado
• Zamrznuti kukuruz šećerac
• Ananas
• Mango
• Špargle
• Zamrznuti grašak
• Banane
• Kupus
• Brokoli
• Papaja
Šta preduzeti
Izloženost ostacima pesticida možete smanjiti tako što ćete jesti organski gajeno voće i povrće koje se ne tretira hemijom. Takođe, ako kupujete konvencionalno gajeno voće i povrće: dobro ga perite kako bi uklonili pesticide; ljuštite koru (mada se na taj način uklanjaju u hranljivi sastojci iz kore); kuvajte hranu (kuvanjem se uklanjaju ostaci pesticida koji nisu uklonjeni pranjem i ljuštenjem); skidajte masnoću sa mesa, jer se neki pesticidi talože u salu životinja; jedite raznovrsno voće i povrće (specifični pesticidi se koriste za specifične vrste biljaka, pa konzumiranjem raznovrsnog voća i povrća sprečavate unos samo određene vrste pesticida). Ako gajite voće i povrće, tražite samo sadnice starih domaćih sorti koje ne moraju da se prskaju.
Alternativno rešenje
Insekti koji jedu štetne insekte (bubamare i bogomoijke npr.) su prirodno rešenje za kontrolisanje štetočina u bašti. Ovi insekti smanjuju potrebu za pesticidima i ne deluju negativno na životno okruženje. Prema Univerzitetu Oregon, u korisne bube, između ostalog, spadaju i zlatooke (iz porodice Chrysopidae), muve trepetavke, muve guseničarke itd. Mehanička kontrola, odnosno ručno izbacivanje korova iz bašte, kao i malčiranje (zastiranje tla prirodnim materijalima) su načini na koje se iz bašte mogu eliminisati hemijska sredstva.