Osam razloga zašto piti čaj

Čaj sadrži sastojak koji se zove flavanoid epigallacatechin gallate koji je odgovoran za smanjenje tumora

Čaj je, nakon vode, najkonzumiranije piće na svetu. Osim ukusa, razlog tome su i njegova svojstva koja poboljšavaju zdravlje. Najzdraviji su zeleni i crni čaj, a evo i osam razloga zašto:

Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Ako se čaj pije tri ili više puta dnevno on može smanjiti rizik od srčanih bolesti, najverojatnije zbog antioksidansa, a neki naučnici kažu da zeleni i crni čajevi pomažu u prevenciji arteroskleroze.

Može smanjiti tumore

Čaj sadrži sastojak koji se zove flavanoid epigallacatechin gallate koji je odgovoran za smanjenje tumora u laboratorijskim ispitivanjima škotske studije. Doktorica Christine Dufes, voditeljica istraživanja, rekla je kako je čaj smanjivao veličinu tumora, a kod nekih slučajeva tumori su u potpunosti nestali.

Potencijalni lek za rak prostate

Naučnici su otkrili metodu koja kombinacijom zlata i zelenog čaja ubija stanice raka prostate. Metodu su objavili u Proceedings of the National Academy od Sciences, a rekli su i kako su kod miševa uspeli smanjiti tumor u 80 posto slučajeva. Čaj služi kao nositelj radioaktivnih čestica zlata koje zatim ubijaju stanice raka u prostati.

Poboljšava vitalnost u starijoj dobi

Studija obavljena na 14 hiljadaosoba starijih od 65 godina, objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je kako su najvitalnije osobe bile upravo one koje su pile zeleni čaj. Pijenjem čaja stariji ljudi će imati manje problema pri radnjama poput kupanja ili odevanja.

Snižava krvni tlak

Iako ne mogu tačno identifikovati komponentu crnog čaja koja to radi, on malo smanjuje krvni pritisak, kaže jedna australijska studija.

Ojačava imunitet

Zeleni čaj povećava broj T stanica u telu koje su važne u imunološkom sustavu, ali i ‘uči’ sve stanice imunološkog sistema da bolje prepoznavaju bakterija i nametnike u telu.

Rehidrira

Iako sadrži kofein koji dehidrira organizam, čaj uspeva rehidrirati naše telo.

Pomaže pri mršavljenju

Neka istraživanja sugeriraju kako ispijanje pet šoljica čaja dnevno pomaže pri gubitku kilograma, posebno u području stomaka.